MISA U SARAJEVU/Bošnjački intelektualci traže smjenu Ružice Jukić i upozoravaju kardinala Puljića na “teške posljedice”

Vrijeme:1 min, 57 sec

Asocijacija nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’ oglasila se danas priopćenjem za javnost povodom najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. svibnja za hrvatske žrtve Bleiburške tragedije.

– Nije riječ ni o kakvom crkvenom poslanju i primjerenom činodejstvu katoličke crkve već ciljanoj i osmišljenoj političkoj provokaciji najvišeg ranga prema Sarajevu i  Bosni i Hercegovini. Nepojmljiv gest za civiliziranu i antifašističku Europu treba da postane standard za Sarajevo i BiH. Onih koji su upravo najveće žrtve nacizma i neofašizma i u Drugom svjetskom i posljednjem ratu protiv BiH.

Nepriznavanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, kao otklanjanja njihovih posljedica, ovim gestom se želi legitimizirati i legalizirati. Podmećući ‘kukavičije jaje’ komunizma želi se reafirmirati povijesni revizionizam radi sadašnje političke zloupotrebe i  prikriti nacistički i kolaboracionistički karakter vojski, ne samo NDH, odgovornih i za stradanje nevinih civila koje su predvodili na Bleiburgu. Tim prije što komemorativne mise nisu nikada održavane nevinim žrtvama njihovih zlodjela ne samo u Jasenovcu već i diljem Bosne i Hercegovine – navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

Krug 99, istovremeno, ističe kako je BiH, nominalno, antifašistička država, kao i faktički, po ustavu Republike BiH čije odredbe nisu nikada stavljene izvan snage.

Stoga, Krug 99 smatra da “nadležni državni organi moraju poduzeti mjere u sprečavanju događaja koji može izazvati teške posljedice po javni red i mir u glavnom gradu Sarajevu i BiH. Prvi korak u tom pravcu treba biti smjena potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, koja se u suštini izjasnila da ne prihvata takvo određenje države BiH”.

– Pozivamo uzoritog kardinala Vinka Puljića i Biskupsku konferenciju BiH da još jednom preispitaju namjeru održavanja komemorativne mise u Sarajevu. U protivnom, moraju prihvatiti sve pravne i političke posljedice koje ovim činom mogu biti izazvane, a posebno na ugrožavanje javnog reda i mira – navodi se u priopćenju.

Krug 99 poziva i Islamsku zajednicu u BiH da se jasno odredi prema Islamskoj zajednici u Hrvatskoj oko namjere učenja dove ovim povodom.

– Krug 99 će po potrebi održati izvanrednu sesiju i pozvati političke stranke na državotvorno jedinstvo, bez zbunjujućeg strančarenja i ‘lova na ljudske duše’, a sve ljude dobre volje na primjerenu prosvjednu šetnju. Posebno ćemo pozvati nasljednike  žrtava nacifašizma i jednog i drugog rata, na suzdržanost i dostojanstvo – navodi se.

Kako je nadalje najavljeno, Krug 99 će uputiti pismo razumijevanja papi Franji, koji je uvijek imao senzibilitet prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini…

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)