Fragmenti hrvatske zbilje – D. Dijanović: Globalna geopolitička scena – nastavak sukoba ili nova mirovna konferencija?

Vrijeme:2 min, 36 sec

Još snažniji sukobi ili Jalta 2?

 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pred koji je dan priopćio da je ruski Putin Trumppredsjednik Vladimir Putin pristao na njegov prijedlog o slanju u Rusiju respiratore, medicinskih uređaja koji omogućuju disanje koronavirusnim bolesnicima. Američki je predsjednik Donald Trump razgovarao u četvrtak preko telefona s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o koordinaciji akcija u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Američki je predsjednik ranije izrazio želju pomoći Rusiji, ako bude to bilo potrebno. Rusija je početkom travnja ove godine poslala u SAD zrakoplov s medicinskom tehnikom i sredstvima zaštite. Donald Trump je sa zahvalnošću prihvatio tadašnju humanitarnu rusku pomoć. Priopćeno je također da su SAD i Rusija više puta pomagali jedna drugoj u prošlosti i da će to činiti i u budućnosti.

Trump želi bolje odnose s Rusijom

Već trinaest godina živimo u nekome obliku hladnog rata SAD-a i Rusije što dio analitičara i stručnjaka koji ne Rusijaddspadaju u „jastrebove“ navodi na logičan zaključak da je potrebna određena relaksacija odnosa Washingtona i Moskve. Ovakvi potezi, razmjena pomoći, svakako idu tome u prilog. Nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika očekivalo se kako će doći do zatopljenja odnosa, no do toga ipak nije došlo. Prijepori ove dvije velike sile posljednjih su se godina dodatno produbili. Neki smatraju kako Trump privatno želi bolje odnose s Rusijom, ali ga u tome sprječava tzv. duboka država kao oblik permanentnog establishmenta. Isti se analitičari slažu da bi u slučaju reizbora Trumpa došlo do poboljšanja odnosa.

Kina kao glavni suparnik SAD-a

Trump, naime, dojam je, i kad napada Rusiju čini to zbog zadovoljavanja establishmenta, a zapravo glavnoga Trvoinasuparnika vidi u Kini. Takvo je razmišljanje i zdravorazumsko. Rusija je nedvojbeno vojni, sigurnosni i energetski div, no jedino Kina dugoročno može ekonomski parirati SAD-u. A ekonomska snaga donosi i vojnu snagu, pa ne čudi što Kina snažno jača mornaricu i zrakoplovstvo, a otvara i prve vojne baze izvan Kine (Afrika).

Pred koju godinu notorni Henry Kissinger navodno je Trumpu predložio sklapanje saveza s Rusijom protiv Kine. Radi se o inverziji manevra iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća kad je Richard Nixon, upravo uz sudjelovanje Kissingera, ostvario suradnju s Kinom s ciljem izoliranja SSSR-a. Danas Kina i Rusija dobro surađuju, no u budućnosti, ako Kina previše ojača, svakakvi su scenariji mogući.

Snažniji sukobi ili nova mirovna konferencija?

Pri kraju ovoga osvrta treba napomenuti da mnoge prognoze govore kako nas nakon korona-krize očekuje još mnogo Geopasniji svijet i još snažnije konfrontiranje velikih sila. No postoje i mišljenja kako bismo kroz koju godinu mogli svjedočiti novoj mirovnoj konferenciji. O takvoj vrsti konferencije govorili su Vladimir Putin i Emmanuel Macron, a nije uopće isključno da bi ju podupro i Trump u slučaju reizbora.

I jedna i druga mogućnost Republiku Hrvatsku tjeraju na oprez i na budnost, posebno kad je u pitanju njezino balkansko geopolitičko i sigurnosno okruženje. Jer: i u turbulentnim konfliktnim vremenima i u vremenima dogovora i podjele sfera utjecaja kreiraju se položaji i pozicije za idućih nekoliko desetljeća. A mali narodi, ponovimo po n-ti put, nemaju pravo na mnogo velikih pogrješaka…

 

Davor Dijanović

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori