SVETAC DANA “Blaženi Ivan Merz”

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Laik, apostol mladeži.

Danas slavimo blaženog Ivana Marza, zauzetog vjernika laika.

Ivan je rođen 16. prosinca 1896. u Banja Luci. Primio je prilično liberalan odgoj. Gimnaziju završava u rodnome gradu a zatim po želji roditelja kratko pohađa vojnu akademiju te odlazi studirati u Beč. Studij prekida zbog Prvog svjetskog rata, kada je mobiliziran i poslan na talijansku bojišnicu na kojoj je proveo dvije godine. Ondje u paklu rata doživljava obraćenje i obraća se Bogu. Po završetku rata nastavlja studij književnosti, najprije u Beču a zatim u Parizu na Sorboni i Katoličkom institutu.

Za vrijeme studija već je živio svetački. Nakono dovršetka studija Ivan se seli u Zagreb gdje postaje profesorom francuskog jezika i književnosti na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. U Zagrebu i doktorira. Kao laik polaže zavjet čistoće a svoje slobodno vrijeme posvećuje odgoju mladeži u katoličkoj organizaciji Hrvatski Orlovski savez, pod geslom „Žrtva, euharistija, apostolat.“ Istaknuti je katolički intelektualac međuratnog razdoblja, te mnogo piše. Prigrlio je načela liturgijskog pokreta i živo se zauzimao za liturgijsku obnovu. Promicao je i Katoličku akciju.

Njegovo djelovanje prožima ljubav prema Crkvi i odanost Svetom Ocu. Isticao se i euharistijskom pobožnošću. Sav svoj život posvetio je apostolskome radu, neumorno pišući u onodobnom katoličkom tisku. Kanio je osnovati i svjetovni institut za laike, što je cilj koji je poslije njegove smrti ostvarila njegova suradnica Marica Stanković. Umro je mlad, u trideset i drugoj godini, na glasu svetosti, prikazujući na smrtnoj postelji svoj život Bogu kao žrtvu za hrvatsku mladež.

Grob mu se nalazi u Zagrebu, u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, u koju je svakodnevno odlazio na svetu misu. Zanimljivo je da je u nedavnom katastrofalnom potresu koji je pogodio Zagreb i teško oštetio samu baziliku, njegov grob ostao neoštećen. Blaženim ga je proglasio sveti papa Ivan Pavao II. u Banja Luci 22. lipnja 2003. godine, stavljajući ga za uzor mladima i vjernicima laicima.

Danas slavimo i spomendan Majke Božje Trsatske. Trsat je jedno od najstarijih marijanskih svetišta na tlu Hrvatske. Prema legendi, ondje su u srednjem vijeku anđeli prenijeli Nazaretsku kućicu, u kojoj je živjela Sveta Obitelj. Poslije su anđeli kućicu prenijeli u Loreto u Italiji, a papa je kao naknadu na Trsat poslao sliku Majke Božje koja se ondje i danas časti. Kasnije je ondje sagrađena crkva i franjevački samostan, koji su i danas duhovno središte Rijeke i okolice.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori