MORH otkrio tko su poginuli piloti, ministar Krstičević podnio ostavku

0

 

 

TRAGEDIJA KOD ZADRA

Rečeno je kako se tragedija dogodila tijekom izvođenja letačke obuke poručnika Jagetića te da je do pada zrakoplova došlo  nakon pola sata od polijetanja.

Pri padu školskog vojnog zrakoplova poginuli su natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić, rečeno je danas na konferenciji u vojarni u Zemuniku.

Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obiteljima poginulih pilota te je dao ostavku na svoje funkcije u Vladi.

– Tijekom redovnog treninga došlo je do pada. Odmah su podnesene sve mjere traganja i spašavanja, ali mogli smo samo konstatirati smrt. Stradali su natporučnik Marko Novković i polaznik obuke Luka Jagatić. Uzroci pada nisu poznati, osnovao sam istražno povjerenstvo koje bi trebalo odgovoriti na sva pitanja – rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Rečeno je kako se tragedija dogodila tijekom izvođenja letačke obuke poručnika Jagetića te da je do pada zrakoplova došlo  nakon pola sata od polijetanja.

Krilo je udarilo metar i pol od kuće’ Luka Jagatić je već obavio jedan samostalan let, a Marko Novković bio je iskusni pilot i član Krila oluje.

Jagatić je bio 1995. godište, odnosno imao je 25 godina.  On je prošao selekcijsko letenje i 1000 sati nastave te je počeo svoju letačku obuku. Na konferenciji je rečeno da se radilo o iznimno talentiranom polazniku.

Ministar obrane Damir Krstićević izrazio je sućut obiteljima poginulih pilota, a potom je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane, prenosi Večernji list.

– Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom RH i predsjednikom hrvatske Vlade i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika, to je teško svakom ministru obrane, a i svakom zapovjedniku u hrvatskoj vojsci. Prije tri mjeseca isto smo imali tragičnu nesreću s helikopterom Kiowa Warrior gdje smo isto izgubili dva mlada života.

Ono što je važno je da sve bude istraženo, govorim o cijelom sustavu, da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju.

Kao što ste čuli, naložio sami načelniku glavnog stožera da formira i svoje povjerenstvo da se istraže sve vojne okolnosti toga sustava obuke i sve onoga što se treba istražiti i provjeriti. Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svoju potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo.

Želim kao ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i cijeloj hrvatskoj vojsci. Ovo je ogroman gubitak i za HV. Ja s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH – kazao je Krstičević.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara