Vodstvo Filozofskoga fakulteta – “kadrovi” po mjeri Pupovca i sličnih velikosrba

Vrijeme:2 min, 9 sec

Vodstvo Filozofskoga fakulteta – “kadrovi” po mjeri Pupovca i sličnih velikosrba Uzadnjim danima u hrvatskim su se medijima pojavile vijesti o sukobu na relaciji vodstvo FFZGSveučilišta u Zagrebu – uprava Filozofskoga fakulteta. Taj sukob, suprotno stvorenoj medijskoj slici, nije neka apstraktna rasprava dokonih i egocentričnih profesora, nego ima svoju jasno politički definiranu pozadinu.

Politička pozadina toga sukoba razumljiva je ako se sagleda tko je aktualno vodstvo Filozofskoga fakulteta, te koja politička skupina podržava njihov rad. Iako je određen broj medija prenio izjave vodstva Filozofskoga fakulteta, jedini medij koji njihov rad otvoreno podržava su Novosti, velikosrpsko glasilo iza kojeg stoji Milorad Pupovac. Doslovno svakih nekoliko dana na portalu toga opskurnoga glasila koji promovira “ugroženost Srba” i Hrvatima neprestano nabija osjećaj krivnje, mogu se naći članci o “napadu” Sveučilišta u Zagrebu na Filozofski fakultet. Pupovčeva simpatija prema vodećem dvojcu Filozofskoga fakulteta Vesni Vlahović Štetić i Nevenu Jovanoviću svoj uzrok ima u tome što Pupovac aktualnu dekanicu Vlahović Štetić i predloženoga dekana Jovanovića gleda kao “svoj kadar”.

Iako bi se o Vlahović Štetić moglo napisati čitave plahte tekstova, ono što najjasnije otkriva Pupovčevu sklonost prema njoj jest video-zapis koji se pojavio na portalu HRT-a.

Iz toga video-zapisa očito je kako se Vlahović Štetić u svome govori služi tečnim srpskim jezikom. Na samom početku video-zapisa ona u kameru kaže: “Senat ovde postupio … ja mislim potpuno povinuvući”. Nakon toga se ispravila i stala, te je svjesna što je rekla umjesto riječi “povinuti se” iskoristila hrvatsku frazu “potpuno prihvaćajući”, te je nastavila govoriti dalje. Vodeći mediji u Hrvatskoj prešutjeli su činjenicu da aktualna dekanica kao materinji koristi srpski jezik i da su joj riječi “ovde” i “povinuti” usmjesto “ovdje” i “prihvatiti” sastavni dio njezina svakodnevnoga govora.

Neven Jovanovic

Neven Jovanović

Osim etničkoga porijekla novoga / staroga vodstva (riječ je o privilegiranoj skupini Srba koja radi veliku štetu ne samo hrvatskoj državi, nego i srpskoj etničkoj manjini u Hrvatskoj), drugi razlog zašto Pupovac otvoreno promovira navedeni dvojac jest činjenica da Jovanović u svoj nastavni program (koje je Sveučilište u Zagrebu odbilo prihvatiti) uključio i rad različitih ne-vladinih udruga koje slijede Pupovčevu misiju nabijanja krivnje Hrvatima. Ta činjenica, iako djeluje posve nevjerojatno, vidljiva je iz  jednog od članaka u kojemu se takva inicijativa podržava.

Zbog toga, trenutni sukob na Sveučilištu u Zagrebu između rektora Damira Borasa i revolucionarnoga dvojca Vlahović Štetić – Jovanović nije tek obična akademska rasprava nego pitanje daljnjega smjera Filozofskoga fakulteta. Odnosno, pitanje hoće li Filozofski fakultet ostati fakultet ili će se pretvoriti u ispostavu ne-vladinih udruga koje rade na daljinski upravljač Pupovca i njegovih velikosrpskih sljedbenika.

 

Filip Ivanković/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)