IDS i HSS novi strateški partneri Plenkovićevog HDZ-a?

Vrijeme:2 min, 27 sec

Andrej Plenković, sudeći prema najnovijim informacijama, kreće u konačni obračun s Milanom Bandićem, dok istovremeno vuče poteze kojima bi osigurao postizbornu potporu IDS-a i HSS-a. Uz pomlađivanje vlastite stranke i izoliranje Miroslava Škore, to bi bio sukus strategije temeljem koje će Plenković pokušati osigurati još jedan premijerski mandat.

Nakon unutarstranačkih izbora i discipliniranja desne frakcije, u vrhu HDZ-a sve se otvorenije razmatra mogućnost postizborne suradnje s IDS-om. Diskretni pregovori na tu temu, sudeći prema dostupnim informacijama, već se poodavno vode, no s time, naravno, nemaju namjeru istrčavati u javnost.

Dobre poznavatelje stanja u HDZ-u takav razvoj događaja nikako ne iznenađuje. Neki od njih podsjećaju kako je ta suradnja davno započela, i to transferom proračunskih sredstava u posrnuli Uljanik, kojim od početka upravlja IDS.

Da se doista nešto događa na relaciji s HDZ-om, svjedoči i IDS-ova neodlučnost u pogledu suradnje sa SDP-om, odnosno Davorom Bernardićem. Logično, oni su podržali SDP-ova kandidata na predsjedničkim izborima Zorana Milanovića, ali se nisu našli na popisu potpisnika Bernardićeva antikorupcijskog saveza kojemu su potporu dali HSS, HSU i Snaga.

Osim IDS-a, Plenkoviću se kao atraktivan koalicijski partner čini i Beljakov HSS, a ulazeći u suradnju s tim dvjema strankama, on bi zapravo umanjio SDP-ov koalicijski potencijal, time i Bernardićeve šanse za dolazak na mjesto predsjednika Vlade.

Izvori bliski Plenkoviću smatraju da će se s Beljakom lako dogovoriti, ako ne s njim, onda s onim HSS-ovcima koji se uspiju domoći sabornice.

Među IDS-ovcima vlada mišljenje kako im suradnja sa SDP-om ne može osigurati ulazak u Vladu jer su skeptični prema Bernardićevoj političkoj snazi. U IDS-u naime ne vjeruju da Bernardić može dobiti parlamentarne izbore i postati premijerom, osobito u srazu s Andrejom Plenkovićem, koji je znatno bliži s novoizabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem nego je to aktualni predsjednik SDP-a.

Stoga, u vrhu IDS-a nisu skloni ulasku u predizbornu koaliciju sa SDP-om. Oni naime vjeruju da sami uvijek mogu osvojiti tri mandata u osmoj izbornoj jedinici i formirati svoj zastupnički klub. U slučaju takvog razvoja događaja suradnja s Plenkovićevim HDZ-om otvorila bi im mogućnost dolaska na vlast i preuzimanja Ministarstva turizma, ali i pojedinih državnih poduzeća, što je za jednu lokalnu stranku vrlo atraktivno.

Što će biti od HDZ-ova mogućeg dogovora s IDS-om I HSS-om moglo bi biti vidljivo uskoro. Pošto je očito da Plenković, uz potporu Zorana Milanovića, ide u konačni obračun sa Milanom Bandićem, teško je vjerovati da će većina njegovih “žetončića” poduprijeti odluku o raspuštanju Sabora. Jednako tako, tu će odluku teško poduprijeti i dio manjinaca te zastupnici HNS-a, koji će teško u skoroj budućnosti vidjeti sabor.

Međutim, ne treba isključiti niti mogućnost da takvu odluku podzupru zastupnici IDS-a I HSS-a. Ukoliko do toga dođe, onda će to biti očiti pokazatelj da je Andrej Plenković, uz potporu Zorana Milanovića, uspio nadmudriti Davora Bernardića.

 

H.Krmpotić/HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)