NAJTEŽI DAN 3. svibnja 1992. agresori su ubili šestero djece u Slavonskom Brodu

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Treći dan svibnja 1992. godine bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od aviobombi život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođani i Brođanke nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici blizu područne škole ‘Hugo Badalić’. Na jednu od kuća pala je tzv. ‘krmača’ od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

‘Te nedjelje, 3.svibnja 1992. nismo slutili koliko će to krvava nedjelja biti za Brođane i Grad. Već u jutarnjim satima (7,18) ciljevi su bila sela Zbjeg i Dubočac na koja je ispaljeno oko 500 granata. U 8,39 napadnut je i Slavonski Brod, a već u 9,40 oglašena je i zračna opasnost koja je tijekom dana ponavljana pet puta. Neprijateljski zrakoplovi su od 11,22 napadali savski most i to u sedam navrata. Zrakoplovi su dolijetali u valovima uništavajući sve pokretno i nepokretno. Raketama i ‘krmačama’ napadnuta su radnička naselja Budainka, Jelas, Pilareva ulica, Krajiška ulica, Tvrđava Brod, Željeznička stanica… Pogođena su i kola hitne pomoći, a smrtno je stradao vozač Ivan Ivanagić iz Podvinja.

U tim napadima je poginulo 16 osoba, od toga šestero djece, ranjeno je 60 osoba, od toga 30 teško. Slavonski Brod je 3. svibnja 1992. proživljavao jedan od najtežih trenutaka u svojoj povijesti. Tijekom Domovinskog rata i trajanja agresije na Republiku Hrvatsku život je izgubilo 402 djece, a u Slavonskom Brodu samo tijekom 1992. godine njih 27-ero’, napisao je pokojni novinar Željko Mužević.

CRO Express/https://www.croexpress.eu /Hrvatsko nebo

Odgovori