Na današnji dan obilježava se 22. godišnjica od smrti Gojka Šuška

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Danas se navršavaju 22 godine od smrti hrvatskog političara Gojka Šuška (rođen u Širokom Brijegu, 16. ožujka 1945. preminuo je Zagreb, 3. svibnja 1998. nakon teške bolesti).

U svoje 53 godine života ostavio je neizbrisive tragove u temeljito ispisanoj povijesti hrvatskog naroda diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine iz koje je ponikao ali i regije.

Bio je hrvatski političar i ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, te jedan od najbližih suradnika predsjednika Franje Tuđmana.

Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske. Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Postao je sinonim za uspješne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Nije bio osobito rječit, a njegovi vojnici će ga osobito pamtiti po kratkome “raportu” podnesenom predsjedniku Franji Tuđmanu nakon oslobađanja Knina “Zapovijed izvršena”.

Iako je bio bez ikakvog formalnog vojnog znanja, a nije čak ni služio JNA jer je pobjegao iz Jugoslavije, prometnuo se u najuspješnijeg ministra obrane zahvaljujući čemu su Sjedinjene Američke Države, a napose ministar obrane William Perry, Hrvatsku smatrali ključnim saveznikom za područje bivše Jugoslavije za okončanje ratova.

 

Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori