MINISTARSTVO BRANITELJA RH/Milanovićev ured bio je upoznat s detaljima organizacije obljetnice “Bljeska”

Vrijeme:2 min, 17 sec

Ministarstvo hrvatskih branitelja (MHB) priopćilo je da je Ured predsjednika RH bio upoznat s detaljima organizacije 25. obljetnice “Bljeska” i sudjelovao u prijedlozima te je napomenulo da nema zakonske ovlasti utjecati na način odijevanja na javnim površinama i javnim skupovima.

“S obzirom na različite medijske napise i tvrdnje koje se pojavljuju u javnom prostoru vezano za organizaciju obilježavanja 25. VRO Bljesak, a posebno u kojima se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved proziva za laži i manipulacije, Ministarstvo hrvatskih branitelja u cilju pružanja točne informacije javnosti dostavlja svoje očitovanje s obzirom na to kako je Ured predsjednika Republike Hrvatske bio upoznat s detaljima organizacije te sudjelovao u prijedlozima”, priopćeno je u subotu iz tog Ministarstva.

Navodi se da je prvi pripremni sastanak za organizaciju 25. obljetnice VRO Bljesak održan u Ministarstvu hrvatskih branitelja u srijedu, 15. travnja 2020. Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, posebni savjetnik predsjednika RH za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković te ostali koji su sudjelovali u organizaciji (MUP, HRT, Glavni Stožer OS, Općina Okučani itd.).

Nakon sastanka svi sudionici dobili su zapisnik te se daljnja komunikacija oko organizacije odvijala putem elektroničke pošte i telefonskih poziva, dodaje se u priopćenju.

Dan prije službenog obilježavanja, u četvrtak 30. travnja 2020., provedena je sigurnosno protokolarna prethodnica u Okučanima kojoj su nazočili djelatnici Ureda predsjednika te na kojoj je, kao što je uobičajeno, završno usuglašen program, pozicije, vremenik te potvrđen način obilježavanja, stoji u priopćenju Ministarstva.

Ističe kako je polaganje vijenaca članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te hrvatskih branitelja prije državnog izaslanstva posljednjih godina postalo praksa na obilježavanjima na kojima se komemoriraju poginuli hrvatski branitelji.

Također, zajednički vijenac Republike Hrvatske uvriježeno je pravilo posljednjih godina, stoga ne postoji nužnost za takvim prijedlozima. Navedeno je, navodi se, vidljivo iz svih ranijih objava o komemoracijama.
Ministarstvo hrvatskih branitelja još jednom napominje da je poduzelo sve iz svoje nadležnosti organizacije obilježavanja te kako nema zakonske ovlasti utjecati na način odijevanja na javnim površinama i javnim skupovima.

Predsjednika Hrvatske Zoran Milanović u petak je u Okučanima napustio obilježavanje 25. obljetnice oslobodilačke akcije “Bljesak” jer su neki od sudionika imali majicu s HOS-ovim grbom i napisom “Za dom spremni”

Kasnije je, pojašnjavajući svoj odlazak zbog napisa “Za dom spremni”, istaknuo da je to bilo nužno i isprovocirano jer je “netko prvi put dopustio takvu sabotažu na razini državnog protokola”. “To je bilo nužno i isprovocirano. Netko je, po prvi puta, koliko pamtim, u povijesti Hrvatske, dopustio takvu sabotažu na razini državnog protokola”, rekao je, uz ostalo, Milanović za RTL Danas u petak.

Upitan tko je taj netko, odgovorio je odgovorna osoba te podsjetio da je Ministarstvo branitelja organizator obilježavanja.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)