MEĐUNARODNA ISTRAGA/Izvještaj optužio Kinu: Uništili su dokaze o početku epidemije

Vrijeme:1 min, 17 sec

Međunarodna istraga zapadnih država dokazala je da je Kina još u prosincu znala za prijenos korona virusa s čovjeka na čovjeka, ali je te informacije tajila sve do 20. siječnja i ne samo to, već dokaze uništila.

Najnoviji dokument o netransparentnom izvještavanju Kine o korona virusu sastavila je mreža zapadnih država zvana Pet očiju. Tvrde da je kineska vlada namjerno skrivala i uništavala dokaze o izbijanju korona virusa, javlja Independent.

dokumentu se tvrdi da je Peking u početku negirao da se virus može prenijeti između ljudi. Ušutkavali su medicinare koji su pokušali upozoriti na epidemiju, blokirali su pristup međunarodnih organizacija Wuhanu, a odbili su i predati žive uzorke znanstvenicima koji su u potrazi za cjepivom.

U Pet očiju su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Tako je australski Daily Telegraph navodno nabavio vremensku krivulju na kojoj se vidi kako je točno Kina cenzurirala vijesti o epidemiji. Tvrde da je Peking unatoč dokazima da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka još u prosincu, informaciju tajio sve do 20. siječnja. Međutim, još nemaju čvrste dokaze da je virus nastao u laboratoriju, što bi američki predsjednik Trump silno htio dokazati.

Daily Telegraph tvrdi da su ključne figure Instituta za virusologiju iz Wuhana, prethodno radile ili se usavršavale u australskim vladinim laboratorijima gdje su istraživali patogene u živim šišmišima. Tim iz wuhanskog laboratorija je tako, sudeći prema ovom australskom dokumentu, uzorak korona virusa otkrio na šišmišima iz pećine u kineskoj provinciji Yunnan, te su sintetizirali drugi, neizlječivi, soj nađenog virusa.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori