Branka Cukrov Papak: ZBOG ČEGA REPUBLIKA HRVATSKA PO DRUGI PUT PUCA U NAŠU OBITELJ I OSPORAVA NAM VLASNIŠTVO?

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

 

Rodoslovlje obitelji Cukrov….

Zbog istine, činjenica i dokaza….

Zbog čega moj pok.otac Jakov Cukrov nije doživio povrat svoje imovine…..

ZBOG ČEGA REPUBLIKA HRVATSKA PO DRUGI PUT PUCA U NAŠU OBITELJ I OSPORAVA NAM VLASNIŠTVO????????????????????????

Zbog čega?????????????????????????????????????????

Kome treba ustupiti naš poslovni prostor i tko dobiva???

I dalje smo po sudovima (već 24.g.) koji su nas već iscrpili i psihički i financijski……

ZBOG KOGA I ČEGA U NAŠEM POSLOVNOM PROSTORU CARUJE LIK IMENOM JOŠKO SVAGUŠA I KOME JE TO U INTERESU??????????????????

Netko ga štiti…..TKO ????

Kakva su nam prava??? Sudovi kažu nikakva!!!!

Hrvatska, koju smo stoljećima željeli nekome je postala majka a nama maćeha.

Ljudi dragi, ako vas zanima, pročitajte ovaj tekst….malo je poduži, naravno, jer obuhvaća jedno i po stoljeće…..

Svaki dobronamjerni savjet usrdno primam.

Ljevač crkvenih zvona Jakov Cukrov(moj pradida), rodio se 8.7.1838. u Šepurinama na otoku Prviću u šibenskom kraju kao drugo dijete od sedmoro djece oca Mate i majke Tomice rođ.Kešić. Tijekom rane mladosti,dolaskom u Split nastavlja naukovanje kod splitskog majstora kovača u splitskoj Varoši na Tomića stine. Stalna želja za novim znanjem, odvodi Jakova u talijanski grad Cremonu na naukovanje ljevačkog zanata i izrade crkvenih zvona.

Vezano 

 

Te iste godine (1875) kada preuzima Colbachinijevu ljevaonicu u dobi od 37. god. života, nakon smrti prve supruge Antonije Materazzi iz Kaštel Štafilića s kojom je imao kćerku Ivanku, ženi se sa splićankom Anđom Bilić od oca Nikole i majke Karoline rođ.Kaligari. U tom braku Jakova i Anđe, rodiše se šestoro djece, i to: Tonka 1881., Ante 1884., Darinka 1888., Katica 1890., Anđelka 1892. i Mate (moj dida)1897. Sva djeca Jakova i Anđe rodiše se u jednoj maloj prizemnici u blizini splitske ribarnice na tadašnjoj adresi “Šibenska 9”. Mnogobrojna Jakovljeva obitelj stanuje u toj kući sve do početka izgradnje nove zgrade na istoj lokaciji 1931. Od mnogobrojne obitelji jedino je njegov sin Mate imao kćerku Anku i sina Jakova (moj pok.otac). Iscrpljen dugogodišnjim napornim radom i teškom bolešću, majstor Jakov Cukrov umire u Splitu 30.3.1902.u dobi od 64 godine. Sahranjen je bio 1.4.1902. na grobištu sv.Stipana u Splitu a po premještanju ovog groblja, obitelj mu podiže grobnicu na splitskom groblju Lovrinac koji je bio i prvi nadgrobni spomenik na toj lokaciji. Jakovljeva supruga Anđa, umire u Splitu 27.7 1928.godine.

Nakon smrti zvonoljevača Jakova Cukrova, dolaskom iz Beča nastavlja Jakovljev najstariji sin Ante (koji je u Beču diplomirao na Komercijalnoj akademiji), te postupno uvodi u poslovne aktivnosti svog mlađeg bata Matu (mog didu).

Završetkom drugog sv.rata 1918., braća Ante i Mate (moj dida) Cukrov nastavljaju aktivnost obiteljske firme izrađujući crkvena zvona i trgujući željezarskom robom oglašavajući to i u dnevnim novinama. Po svemu sudeći, trgovanje željezarskom robom donosilo je veći prihod firmi Cukrov od lijevanja zvona, pa braća Cukrov izgrađuju 1931/1932 novu kuću trokatnicu na prostore njihove sare prizemnice (sadašnja ulica Kraj Svete Marije br.7) u kojoj otvaraju novu trgovinu s željeznom robom.

Splitska ljevaonica zvona obitelji Cukrov aktivna je sve do 1935. kada je braća Ante i mate(moj dida)zatvaraju a posvećuju se samo trgovini poglavito s željezarskom robom u vlastitim trgovinama sve do 1945. godine.

Ante Cukrov nije se ženio niti je ostavio potomstvo iza svoje smrti koja ga je zatekla 1959.godine u Splitu u 78. godini života.

Mate Cukrov(moj dida) ženi se 1917.s splićankom Maricom Zavoreo s kojom izrodiše dvoje djece: kćerku Anku i sina Jakova(mog pok.oca).Mate Cukrov umire u Splitu na dan 17.7.1941.godine.

Jakov Cukrov (moj otac) pok.Mate, unuk starog zvonoljevača Jakova a sin Matin, ženi se 3.6. 1950.godine sa splićankom Anicom rođ.Blažević. Supružnicima se rodiše Tonka-Tanja 1952 i Branka 1954.

Jakov Cukrov pok.Mate (moj pok.otac), posljednji muški izdanak ljevačke i trgovačke obitelji Cukrov iz Splita, trgovac željezom po struci, svoje naukovanje za trgovca započeo je 1936. u trgovini kod strica Ante gdje su ga zatekle velike društvene promjene nakon 2. svj.rata, kada dolazi do NACIONALIZACIJE svih privatnih gospodarskih dobara, pa tako biva i sa imovinom obitelji Cukrov. Nakon nacionalizacije ipak ostaje ostaje u trgovini kao dokazani stručnjak za željeznu robu, čiji prostor preuzima poduzeće “Brodomrkur” u Splitu gdje radi kao ravnatelj trgovačkog odjela za željezo i željezarsku robu.

PO ZAKONU REPUBLIKE HRVATSKE U NAŠIM POSLOVNIM PROSTORIMA, PROVODI SE LEGALNA NACIONALIZACIJA……….PO DRUGI PUT!!!

Branka Papak Split/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)