KARDINAL PULJIĆ U OLOVU: Pandemija koronavirusa probudila nas je iz opasnosti u koje je čovječanstvo upalo BiH

Vrijeme:3 min, 53 sec

 

Prema tradiciji svibanjske pobožnosti, na razini Vrhbosanske nadbiskupije započinju 1. svibnja hodočašćem Gospi Olovskoj. Tako je bilo i ove godine, ali bez vjernika, u skladu s odlukama BK-a BiH zbog pandemije.

U ovom najstarijem Gospinu svetištu na Balkanu, euharistiju bez naroda predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, a koncelebrirali su mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski; provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, zajedno s čuvarem olovskog svetišta fra Ilijom Božićem te nekoliko svećenika…, piše Nedjelja.ba.

Kako se nalazimo u izvanrednim uvjetima, nije bilo ispovijedi te blagoslova hodočasnika niti procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske nego je, budući da je prvi petak u mjesecu, moljena u crkvi Žalosna krunica koju je predvodio kard. Puljić.

Na početku je nadbiskup istaknuo kako «vjernici nisu mogli doći Gospi u Olovo, ali se nada da će Gospa svima ući u njihova srca u domovima».

Naglasio je da će se za vrijeme krunice i mise posebice moli za one koji su u tjeskobi zbog koronavirusa, medicinske djelatnike i sve one koji brinu za oboljele te napose za bolesne.

Prije početka mise upravitelj svetišta zahvalio je svima koji misu prate preko interneta. «Drago mi je što ćemo vam barem ovako predočiti početak svibanjskih pobožnosti u Vrhbosanskoj nadbiskupiji», rekao je fra Ilija te se potom na dolasku zahvalio kardinalu i provincijalu te ostalim svećenicima.

Potom se nazočnima obratio provincijal, ističući kako su štovatelji BDM željeli biti u Olovu, ali zbog poznatih razloga to nije bilo moguće. «Sve Vas pozdravljam preko elektronskih medija i želim da Vam Bog po zagovoru BDM usliša vaše zavjete i molitve», rekao je provincijal te podsjetio kako je svetište prolazilo kroz teška vremena, a napose 1704. nakon paleži.

«Kroz 200 godina od paleži do obnove crkve vjernici nisu zaboravili hodočašća. Taj plamičak vjere i štovanja BDM u Olovu prenijeli su i nama», rekao je provincijal i zahvalio se što «ni u vremenu pandemije ne prekidamo tradiciju».

Na početku mise kardinal je istaknuo kako su hodočasnici prije uobičavali dolaziti na misu u Olovo te naglasio kako «danas mi dolazimo vama preko medija». Rekao je da se za vrijeme zaraze javlja ozračje straha te potaknuo na molitvu i prikazao misu da se što prije zaustavi pandemija i da se opet vrati radost i vedrina svagdanjeg života.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je naglasio da su prije početka mise Gospinim litanijama zazivali za zdravlje. «To je prirodno. Djeca idu majci kad imaju problema. Majka ih sasluša i zagrli. Svaka majka, ako ima ispravno srce, strepi za zdravlje svoje djece. Tako i mi idemo Mariji koju je Isus na križu ostavio nama kao majku. Očekujemo od nje onaj majčinski zagrljaj», rekao je kardinal i progovorio o tri današnje bolesti – tijela, psihe i duha.

«Ova današnja bolest je nepoznata stručnjacima, a svjedoci smo što se moralo donijeti da se spriječi njezino širenje. Osim ove zaraze, u prošlosti su bile brojne bolesti popu kuge», rekao je kardinal te se zapitao «zašto se brinemo i toliko borimo za zdravlje».

Odgovor je ponudio u činjenici da je čovjek stvoren za život i da je Bog ljudima povjerio brigu o zdravlju i životu te kako je Krist pobijedio smrt na križu.

«Čovjek je nažalost poremetio prirodni zakon. Priroda je dar Božji koja čovjeku služi. Ako se ogriješimo o prirodu, koju Papa zove Zemlja, ona će se osvetiti, jer Bog uvijek prašta, čovjek katkad, a priroda nikad», rekao je kardinal,, naglašavajući kako je čovjek izgubio prirodni ritam te često načinom života uzrokuje brojne bolesti

Osim tjelesne boli, naveo je i onu duševnu za koju se rjeđe ide doktoru jer se ljudi stide ili smatraju kako liječnici ne mogu pomoći. Govoreći o bolesnoj psihi, istaknuo je brojne obiteljske probleme, srdžbe, agresivnost i ovisnosti u kojima onda najviše stradavaju djeca.

Govorivši o trećoj dimenziji čovjeka, duhu, istaknuo je kako najdublje posljedice ostavlja grijeh koji čovjek čini kršeći moralni zakon.

«Nije Bog dao zapovijedi da nas optereti, nego da nam olakša kako bismo postigli život iskonske sreće. Mnoge se bolesti lakše podnose ako čovjek umiri savjest i očisti se grijeha. Ispravna savjest i odanost Bogu kroz skrušenost i poniznost put je za sreću», rekao je na kraju i istaknuo kako nas je pandemija malog i nevidljivog koronavirusa probudila iz opasnosti u koje je čovječanstvo upalo vjerujući da je svemoćno.

Na kraju mise, koju je pjevanjem uljepšao zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu Fra Nenad Dujić, pod ravnanjem fra Emanuela Josića, fra Ilija je uputio riječi zahvale fratrima koji su omogućili izravni prijenos mise.

Spomenimo da je misu ove godine izravno prenosila Facebook i Youtube stranica Franjevačka prisutnost u BiH koju je preuzeo portal Katoličkoga tjednika nedjelja.ba brojni lokalni mediji u BiH.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)