DRUGI PIŠU/Kako su ruski tehničari prije 20 dana ušli u BiH i dezinficirali po RS-u, a sada ne mogu u Mostar?

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

 

(Ne)dolazak 25 ruskih medicinskih tehničara mogao bi izazvati novu političku krizu na relaciji Mostar – Sarajevo odnosno krizu između partnera HDZ-a, SDA i SBB-a.

Početkom travnja isti kontigent ruske humanitarne pomoći u vidu vojno-medicinskih stručnjaka i njihovih vozila za dezinfekciju stigao je zrakoplovom iz Srbije u BiH, piše Klix.ba.

Dezinfekcija zdravstvenih ustanova, bolnica i kliničkog centra je izvršena širom Republike Srpske, bez ikakvih problema. Kada su završili posao, napustili su BiH.

Rusi su u RS došli na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uz prethodnu najavu Veleposlanstva Rusije bh. Ministarstvu vanjskih poslova koje je tada dalo suglasnost. Nakon toga sve ostalo je, kako doznaje Klix, uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Graničnom policijom BiH, a to je podrazumijevalo otvaranje banjolučke zračne luke/granice i daljnju kontrolu.

Ovaj put, nakon što je na adresu MVP BiH stigao zahtjev ruskog veleposlanstva kako bi stručnjaci i vozila bili upućeni u Mostar za dezinfikciju Sveučilišne kliničke bolnice, na molbu lidera HDZ-a Dragana Čovića, MVP je kao i prošli put zatražilo suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. No, ovaj put je Ministarstvo sigurnosti odluku dalje prebacilo na razinu Predsjedništva BiH koje još uvijek nije dalo svoj glas.

No, što kaže član 36. (stavka 2.) Zakona koji definira ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u BiH?

“Odobrenje za ulazak pripadniku stranih službi sigurnosti iz stava (1) ovog člana na područje BiH izdaje Granična policija BiH uz prethodno pribavljenu suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, pod uvjetom da to nije u suprotnosti s interesima BiH.“

Dakle, jasno je kako u ovom slučaju nije potrebna odluka Predsjedništva BiH, odnosno trebalo se uraditi isto kao i kada su ruski medicinski tehničari ušli u BiH u travnju.

Također treba podsjetiti kako je odlukom Vijeća ministara BiH zbog pandemije koronavirusa strancima zabranjen ulazak u našu zemlju uz izuzetak koji čine pripadnici EUFOR-a, NATO saveza, medicinskog kadra ili osoba koje su povezane s humanitarnom pomoći, odnosno stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u BiH, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od Vijeća ministara BiH.

Jučer je bilo dogovorena i pratnja ruskih vozila i medicinara od GP Rača do Mostara. To su trebali odraditi službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

Odgovori