2. svibnja 1991. – U Borovu Selu ubijena dvanaestorica redarstvenika

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

 

Nezapamćeni zločin zavio je Hrvatsku u crno 2. svibnja 1991. Srpski zločinci dočekali su toga dana u zasjedi u Borovu Selu, nadomak Vukovara, hrvatske redarstvenike i ubili dvanaest ljudi, a ranili još tridesetoro policajaca i civila. Zločinačka akcija srpskih terorista počela je tijekom prijepodneva kada su na izlazu iz Borova Sela napali policijsku ophodnju Policijske uprave Osijek. Dva policajca bila su zarobljena i nije se znalo za njihovu sudbinu, a dva, iako ranjena, uspjela su pobjeći teroristima.

Iz policijske stanice Vukovar odmah su tražene obavijesti od predsjednika Srpske demokratske stranke u Selu, no kako su Srbi odbili dati bilo kakve suvisle podatke, redarstvenici i članovi ekipe za očevid krenuli su prema mjestu incidenta. Oko podneva redarstvenici su neometano došli pred zgradu Mjesne zajednice Borovo Selo, no iznenada srpski su teroristi sa svih strana osuli na njih paljbu iz automata i tromblonskih mina. Napadnutim policajcima iz Dalja odmah je upućena pomoć, no na ulazu u Borovo Selo policiju su dočekale barikade, a naoružani civili otvorili su na nju vatru. Stotinjak terorista pokušalo je iz obližnje Trpinje napasti s leđa policijsku jedinicu, ali je njihov naum spriječen.

Oko 15 sati sedam oklopnih transportera JNA stiglo je iz Osijeka. Teroristi su propustili vojsku, koja je okružila Borovo Selo i napravila svojevrsnu tampon zonu između terorista i hrvatske policije. Teroristi pucaju i na liječnike i bolničare Hitne pomoći iz Vukovara, koji nakon dugih pregovora uspijevaju iz Borova Sela izvući devet od dvanaest ubijenih ljudi i više ranjenih policajaca i civila.

Vojska nije smatrala potrebnim provesti istragu, niti je to dopustila učiniti regularnim hrvatskim redarstvenim snagama. Strani izvjestitelji i promatrači šalju u svijet vijesti o teškom oružanom incidentu, ali još uvijek prešućuju pravu istinu: Srpska je agresija na Hrvatsku počela.

Tijekom večeri znatne su oklopne snage JNA okružile Vukovar koji se priprema za obranu. Zbog vojnih i političkih razloga vojska i srbočetničke paravojne postrojbe još uvijek ne ulaze u otvoreni sukob s hrvatskim redarstvenicima, ali nezaštićena sela vukovarske općine odsječena su od svijeta, a nesrpsko pučanstvo izvrgnuto je teroru.

 

daniponosa.hrt.hr/ https://daniponosa.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori