SRAMOTNO/Bošnjački ministri blokirali dolazak ruskog humanitarno-medicinskog konvoja koji bi dezinficirao SKB Mostar

Vrijeme:2 min, 8 sec

Ruskom humanitarnom konvoju na Graničnom prelazu Rača nije dozvoljen ulazak iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, kako bi obavio dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, na poziv predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH dr. Dragana Čovića, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Razlog je što je Direkcija za kordinaciju policijskih tijela koja je jučer dostavila Graničnoj policiji plan eskorta ruskog humanitarno- medicinskog konvoja, taj plan danas povukla, dok ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije dostavio suglasnost GP BiH sukladno zakonu o graničnoj kontroli za  ulazak ruskog konvoja u BiH, sazanaje HMS.

Ruska medicinska ekipa se sastoji od 25 medicinska djelatnika i 5 vozila posebne tehnike za dezinfekciju”, navedeno je, uz ostalo, u pismu koje je Ministarstvo vanjskih poslova BiH primilo jučer od Veleposlanstva Ruske Federacije.

Riječ je o istoj medicinskoj ekipi koja je prošlog mjeseca boravila u Banja Luci, gdje je tamošnjim medicinskim radnicima pomagala u borbi protiv pandemije koronavirusa dezinficirajući ulice, bolnice i druge javne ustnove. Prije toga su iste poslove provodili u Srbiji, gdje su dočekani uz najveće državne i diplomatske počasti. Na čelu ove jedinice nalazi se general Mihail Černišov, načelnik kemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga sa sjedištem u Sankt Petersburgu.

I umjesto da najavu dolaska ruskog humanitarnog konvoja, kojeg je pozvao predsjedatelj Doma naroda Paralemnta BiH, kako bi pomogao građanima Mostara u borbi protiv Korona virusa, samo proslijedi Graničnoj policiji BiH i Direkciji za kordinaciju policijskih tijela, kako bi sačinili plan njihove pratnje i osiguranja do Mostara, bošnjački ministri otpočinju igrokaz kako bi se opstruirala ruska humanitarno-medicinska pomoć žiteljima Mostara.

Ministrica Turković šalje dopis ministru sigurnosti Fahrudinu Radončiću na postupanje, a ovaj Komšićevu ministru obrane Sifetu Podžić, koji, pak, odgovara kako bi se o ulasku ruskog humanitarno-medicinskog konvoja trebalo izjasniti Predsjedništvo BiH. I tako se uspijelo kupovinom vremena zaustaviti dolazak ruskih stručnjaka u Mostar.

Adrijana Pandža glasnogovornica SKB Mostar kazala je za Srnu da je dolazak ruskih stručnjaka odgođen do daljeg zbog proceduralnih problema.

“Mi smo na osnovu pozitivnih iskustava Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, gdje je ruski medicinski tim uradio dezinfekciju prije desetak dana, zatražili da isto bude učinjeno i u Mostaru”, navele je Pandža.

Ruski stručnjaci za dezinfekciju bez odluke Predsjedništva ušli su iz Srbije u Banja Luku i pružili pomoć žiteljima tog grada, respiratore u FBiH su nabavili proizvođači malina, testove i briseve proizvođači namještaja, ali kada treba omogućiti pomoć građanima Mostara u stručnom postupku dezinfekcije Sveučilične kliničke bolnice Mostar- e to ne može. Sramotno.

No, ni prvi ni zadnji put da bošnjački ministri opstruiraju pomoć građanima jednog dijela BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)