Euronews: Ništa od putovanja preko granica EU prije 14. lipnja

Vrijeme:2 min, 53 sec

Prekogranična putovanja

 

Prekogranična putovanja, čak i unutar Europske unije, ostaju zabranjena minimalno do sredine Dulipnja jer upozorenje njemačkog ministra vanjskih poslova ostaje na snazi. Prema informacijama magazina Spiegel Savezno ministarstvo vanjskih poslova je prije održavanja sjednice vlade razgovaralo s drugim ministarstvima o prijedlogu odluke o produljenju upozorenja. Međutim, još se ne zna konačno hoće li Nijemci na ljeto smjeti putovati u inozemstvo.

Postojeće upozorenje za putovanja ostaje na stazi bar do 14. lipnja. Na snazi ostaje i postojeće pravilo o karanteni prema kojemu svi koji u Njemačku uđu iz inozemstva moraju 14 dana provesti u strogoj izolaciji i ne smiju napuštati dom. Nakon prelaska granice svi koji uđu u zemlju moraju se javiti zdravstvenim službama u mjestu prebivališta koje će nadzirati poštivanje dvotjedne karantene.

Granice EU-a do daljnjega ostaju zatvore

Za pravila koja zasada vrijede do 4. svibnja nadležno je ministarstvo unutarnjih poslova. Na upit Euronewsa smiju li ENijemci koji žive u inozemstvu ući na teritorij Njemačke, glasnogovornik ministarstva dao je vrlo neprecizan odgovor te uputio na postojeće odredbe. „Putovanja preko granica, neovisno o državljanstvu, dopuštena su samo u pojedinim slučajevima i samo ako postoje opravdani razlozi (npr. liječenje, smrtni slučaj u obitelji). Osim toga, državljanima EU (uključujući Veliku Britaniju) i državljanima Lihtenštajna, Švicarske, Norveške i Islanda, dopušteno je da se sa članovima svojih obitelji u državu iz koje dolaze ili u državu u kojoj borave vrate preko Njemačke.“

Nakon razgovora ministara unutarnjih poslova EU-a koji je održan u utorak, hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da neće samo vanjske, nego i unutarnje granice EU-a ostati zatvorene u dogledno vrijeme. Hrvatska vodi pregovore jer ta zemlja do srpnja predsjeda Vijećem EU-a. Nadležna povjerenica EK Ylva Johansson spomenula je oprezno otvaranje. „Krug onih koji će smjeti putovati postupno će se proširivati. Moguće su olakšice u malograničnom prometu i za sistemski relevantna zanimanja.“

Hoće li biti potrebna zdravstvena putovnica?

Ministri su razmišljali i o eventualnom kontrolama zdravstvenog stanja na granicama EU-a. Prema napisima lista KoronaSaarbrücker Zeitung Davor Božinović je izjavio: „Ja to ne bih nazvao putovnicom. Ali mogu zamisliti da se za prelazak granice traži zdravstvena potvrda kako bi se zajamčilo da se virus neće širiti iz jedne zemlje u drugu.“ Idući sastanak s kancelarkom Merkel o daljnjim popuštanjima mjera planiran je za četvrtak. Ona je kritizirala „drsko postupanje“ nekih premijera saveznih pokrajina. Austrija želi uskoro otvoriti granice. Austrija je najavila da želi uskoro otvoriti granicu s Njemačkom za turiste i druge putnike. Kancelar Sebastian Kurz smatra da se unatoč opasnosti od koronavirusa sloboda kretanja mora očuvati. Prema jednoj anketi koju je proveo institut za ispitivanje javnog mnijenja YouGov po nalogu Njemačke novinske agencije (dpa) svaki drugi građanin Njemačke protivi se otvaranju granica za ljetovanje u europskim zemljama, dok ih 20 posto podržava otvaranje granica samo s pojedinim zemljama.

Više testiranja u Njemačkoj

Prema prijedlogu zakona koji je izložio ministar zdravstva Jens Spahn Njemačka će provoditi više testiranja na koronavirus. Prema tom prijedlogu testiranja bi se trebala češće provoditi među posebno ugroženim osobama, dakle domovima za starije osobe. Spahn je izjavio:„Cilj nam je da ubuduće budemo u stanju brže provoditi testiranja i zaraženima pružiti odgovarajuću skrb. Samo na taj način moći ćemo slomiti lance infekcije te spriječiti nekontrolirano širenje epidemije u Njemačkoj. Planiramo uvesti testiranja na trošak zdravstvenih osiguranja čak i za osobe koje nemaju simptome zaraze. Liječnici i laboratoriji u buduće će morati prijavljivati i negativne rezultate testiranja i izliječene osobe.

 

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)