SVETAC DANA “Sveti Pio V.”

Vrijeme:1 min, 34 sec
Dominikanac, papa, predvodnik Katoličke obnove.

Danas slavimo svetog Pia V., papu od 1566. do 1572., predvodnika katoličke obnove (protureformacije).

Današnji svetac rođen je kao Antonio Ghislieri u siromašnoj obitelji u mjestu Bosco u Italiji. U mladosti je bio pastir, dok se sa četrnaest godina nije pridružio dominikancima, dobivši ime Mihael. Studirao je u Bologni i Genovi, te je predavao filozofiju i teologiju i bio učiteljem novaka i poglavarom više dominikanskih samostana. Bio je i inkvizitor u Comu i Bergamu, istaknuvši se u toj službi toliko da ga je papa Julije III. imenovao generalnim povjerenikom Inkvizicije. Papa Pavao IV. učinio ga je biskupom, kardinalom i generalnim inkvizitorom, a kada je papa Pio IV. 1566. preminuo, kardinali su Ghislierija jednoglasno izabrali za papu.

Po izboru za papu, uzeo je ime Pio V. Kao papa, Pio si je dao za zadatak nastaviti sa sveobuhvatnom obnovom Crkve, prije svega provodeći dekrete Tridentskog sabora. Izdao je Rimski katekizam, revidirani Brevijar, te Rimski misal, proglasio je svetog Tomu Akvinskog naučiteljem Crkve te naredio reviziju Vulgate. Dao je diljem svijeta objaviti dekrete Tridentskog sabora. Osnovao je Kongregaciju za indeks, kako bi se borila protiv protestanizma i koristio u istu svrhu inkviziciju. S Mletačkom Republikom i Španjolskom organizirao je Svetu ligu, rezulta koje je bila sjajna pobjeda nad Turcima u pomorskoj Bitci kod Lepanta.

Dan pobjede proglasio je blagdanom Gospe od pobjede, kao zahvalu za njezin zagovor i uslišenje brojnih krunica koje su na tu nakanu moljene diljem Europe. I kao papa, Pio je provodio strog redovnički život, noseći ispod papinskog odijela bijeli dominikanski habit. Neki tvrde da se upravo od njega pape oblače u bijelo. Godine 1570. izopćio je iz Crkve englesku kraljicu Elizabetu I. Preminuo je 1. svibnja 1572., vjerojatno od raka. Sahranjen je u rimskoj bazilici svete Marije Velike. Blaženim ga je proglasio papa Klement X., a svetim papa Klement XI.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori