PO ODLUCI PREDSJEDNIŠTVA BiH/Prije 28 godina HVO-u je povjerena obrana Mostara

Vrijeme:59 sec

Danas je povijesno važan datum kada je Krizni stožer Mostara 29. travnja 1992. obranu grada povjerio Hrvatskome vijeću obrane.

Takva odluka prethodila je nalogu Predsjedništva BiH koje je dalo takvo odobrenje svjesno da Mostar jedino mogu obraniti postrojbe HVO-a koje su bile organizirane, obučene i logistički opskrbljene.

Takozvana Jugoslovenska narodna armija i druge paravojne formacije koje djeluju skupa s njom proglašene su kao neprijateljske i okupatorske formacije na području općine Mostar.

Zadatak Hrvatskog vijeća obrane – Općinskog stožera Mostar je oslobađanje cjelokupnog prostora općine.

Aktivna obrana “Hrvatsko vijeće obrane čine pripadnici muslimanskog i hrvatskog naroda, te pripadnici drugih narodnosti koji priznaju legalna tijela Republike Bosne i Hercegovine i kojima iskažu svoju lojalnost. Muslimani mogu formirati vlastite oružane formacije koje se stavljaju pod jedinstveno zapovjedništvo HVO Općinski stožer Mostar”.hvo

Radi ostvarenja funkcije pravosuđa iz domena Ratnog prava Hrvatsko vijeće obrane – Općinski stožer Mostar dužno je osnovati i ustrojiti, te organizirati rad vojnog tužiteljstva i vojnog suda za područje općine Mostar. Nacionalni sastav u ovim institucijama će odgovarati nacionalnom sastavu aktivnih vojnika, stoji u dokumentu koji su potpisali predstavnici hrvatskih i bošnjačkih dužnosnika u Kriznome stožeru na današnji dan prije 28 godina.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori