BEZ RESTRIKTIVNIH MJERA: Svjetska zdravstvena organizacija nahvalila švedski pristup borbi protiv koronavirusa

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je održala konferenciju za medije o širenju koronavirusa i o efikasnosti mjera koje su države poduzele kako bi zaštitile stanovništvo. Švedska je navedena da bi mogla biti jedan od primjera jer je na pandemiju reagirala bez restriktivnih mjera i drugačijim pristupom.

CNBC je objavio snimku konferencije na kojoj su govorili predstavnici WHO-a, među kojima je bio i izvršni direktor programa hitnih slučajeva u zdravstvu pri WHO Michael Ryan.

Ryan je, prije nego je spomenuo Švedsku, zapravo problematizirao nedostatak antitijela u krvi koji bi zapravo pružili dodatni imunitet svim ljudima da im se ne vrati ili da ne obole od koronavirusa. Spomenuo je imunitet stada koji se nastoji postići, te kazao da Švedska može poslužiti kao primjer je je na zarazu nastojala odgovoriti drugačijim pristupom.

“I u Švedskoj je, kao i u ostalim zemljama, zabilježen veliki broj zaraženih i umrlih koronavirusom, pogotovo starijih, međutim, rizik da se bolest ponovno vrati ili da obole od COVID-19 je mnogo veći u zemljama koje su uvele mjere zabrane ili karantene i tzv. represivne mjere, nego, naprimjer, u Švedskoj koja nije pribjegla takvim metodama”, kazao je Ryan.

Ryan je pojasnio svoje mišljenje i naglasio zbog čega smatra da je efikasnije nekim drugim pristupom spriječiti zarazu, a ne strogim mjerama.

“Iako su mjere karantene u mnogim zemljama donesene brzo i mogli bi reći na vrijeme, veliki propust je napravljen time što se nisu više posvetili pronalasku prvih slučajeva zaraze, kao i traganju za kontaktima zaraženog i većem broju testiranja, kao i boljoj usuglašenosti u zajednici”, pojasnio je Ryan.

Posebno je naglasio da se zemlje trebaju ugledati na Švedsku ako žele postići “novo normalno” stanje u svom društvu.

“Švedska zapravo predstavlja taj budući model povratka u društveni život, prije svega mislim da društvo bez ograničenja. Jednostavno se trebamo možda na neki srednji ili duži vremenski period prilagoditi tome da naši fizički i psihološki odnosi s ljudima moraju biti moderno modulirani u sadašnjosti u kojoj je prisutan virus. Moramo biti svjesni da je virus naša sadašnjost i mi kao pojedinci, obitelji i zajednica trebamo učiniti sve da smanjimo prijenos tog virusa, da budemo odgovorni, ali i da se prilagodimo ovom trenutno novom životu”, kazao je Ryan.

Naveo je da se takve stvari u realnom vremenu odvijaju u Švedskoj te je dodao da postoji mnogo lekcija koje se mogu naučiti iz te zemlje.

“Prije svega želim naglasiti da Švedska ni na koji način nije izbjegavala određene kontrole zbog koronavirusa, niti je po tom pitanju bila neodgovorna, već su se vodili drugačijim, strateškim pristupom kontrole kroz sve elemente društva. Za razliku od ostalih država, imali su povjerenja u svoju zajednicu i odlučili su da provedu mjere socijalnog distanciranja, a vremenom ćemo vidjeti je li ta mjera uspjela u svim zemljama, ne samo u Švedskoj”, zaključio je Ryan.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)