U Splitu svečano obilježena obljetnica brigade i bojne Pauci

Vrijeme:2 min, 33 sec

Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti i hrabrosti. Gdje god bila – donosila se sloboda hrvatskoj državi, poručuje ministar Krstičević

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Splitu je u utorak, 28.travnja 2020. obilježena 29. obljetnice 4. gardijske brigade Pauci i 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Svečanoj obljetnici nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general- bojnik Boris Šerić, zapovjednik 3.mehanizirane bojne Pauci bojnik Ivica Armanda i predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj.

U sklopu obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen ploče na ulazu u splitsku Vilu Dalmacija, na spomeniku 4.gardijskoj brigadi u Splitu te ispred spomen kapelice Svetog Križa u Dračevcu.

Krstičević: Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjede

Ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade uputio je svim pripadnicima brigade i bojne Pauci čestitke istaknuvši: “Hvala svim gardistima, dočasnicima i zapovjednicima svih razina u stvaranju imena i časti Četvrte gardijske brigade, a posebna zahvalnost svim poginulim pripadnicima. Snagu 4. gardijske brigade najbolje je opisao naš ratni ministar obrane Gojko Sušak koji je rekao da Hrvatska vojska ima sedam brigada i da su sve dobro ustrojene, da su sve obučene ali da je Četvrta gardijska brigada udarna! Crvena beretka bila je simbol vojničkog junaštva, časti, hrabrosti i pobjede. Gdje je god crvena beretka bila donosila se sloboda hrvatskoj državi. Također, 4.gardijska brigada bila je simbol i grada Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske“.

U čast 199 poginulih pripadnika Četvrte napravljena kapela Svetog Križa u Dračevcu

Ministar je u ovoj prigodi naglasio kako je u čast 199 poginulih pripadnika brigade, na Dračevcu napravljena kapela Svetog Križa u kojoj su ispisana njihova imena: “Naša je dužnost i odgovornost čuvati sjećanja na njih i njihove obite

Današnji Pauci ponosno nastavljaju put slavne Četvrte gardijske brigade

“Danas mehanizirana bojna Gardijske mehanizirane brigade Pauci nastavlja taj put i danas je mehanizirana bojna i cijela Hrvatska vojska jamac mira i sigurnosti u cijeloj Hrvatskoj”, poručio je ministar Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pohvalio je rad i trud veterana i udruga 4.gardijske brigade: „Čestitam vam 29 godina osnutka i zahvaljujem vam na svemu onome što ste u Domovinskom ratu dali za svoju domovinu”.

Armanda: Za svakog Pauka ovo je najsvetiji dan

“Za svakog Pauka ovo je najsvetiji dan. Danas smo trebali uručiti beretke za dvadeset novih pripadnika, nadamo se da ćemo to provesti kad se za to stvore okolnosti”, kazao je zapovjednik 3.mehanizirane bojne Pauci, bojnik Ivica Armanda podsjetivši ovom prigodom i na 166 pripadnika Pauka koji se nalaze u 2. hrvatskom kontingentu u Litvi.

Naime, pripadnici bojne Pauci iz Litve su poslali video poruku povodom dana postrojbe: “Kada krenemo, gorit će nebo i zemlja!”.

morh.hr/ https://www.morh.hr/Hrvatsko nebo

 

 

 

 

 

 

Odgovori