FRA MARIO KNEZOVIĆ: Sada tu pjesmu „prekrstiti“ u bosanskohercegovačku i promijeniti joj nakanu je kulturocid i etnocid

0

O PJESMI “ZEMLJO MOJA”

Jedan od najpoznatijih hercegovačkih franjevaca i doktor komunikologije, dr. fra Mario Knezović, na svojoj Facebook stranici oglasio se o obradi pjesme “Zemljo moja” koju je otpjevao svojevrsni bh. Band aid predstavivši ju kao da je posvećena Bosni i Hercegovini. Obrada pjesme postavljena je na YouTube kanalu “Muzička produkcija BHRT”.

Knezović problematičnim drži što je originalna pjesma, koju je napisao i uglazbio Kemal Monteno, posvećena bivšoj Jugoslaviji pa ovakav postupak “prekrštavanja” Bosni i Hercegovini smatra kulturocidom, etnocidom te “nasilnim” prisvajanjem.

Komentar fra Marija Knezovića Hrvatski Medijski Servis prenosi u cijelosti:

“Možete li ikako zamisliti da, primjerice, za dvadesetak godina pjesmu „Moja domovina“ otpjevaju članovi nekog drugoga Band Aida i kažu da je to pjesma npr. Domovini Rumunjskoj? Taj nemogući scenarij dogodio se ovih dana u Bosni i Hercegovini. Naime, pjesmu „Zemljo moja“ otpjevali su razni izvođači iz BiH. Tu pjesmu koju je napisao i skladao Kemal Monteno „nasilno“ su prisvojili kao da je ona napisana i skladana s mislima na BiH. Na njihovu žalost, a na radost Istine, to nije tako. Ta pjesma je prvi put izvedena 1975. na Festivalu zabavnih melodija u Sarajevu, gdje je osvojila četvrto mjesto. Napisana je u ljubavi i mislima na tadašnju državu Jugoslaviju (tako je i autor govorio) i uvijek se potpisivalo ispod nje jugoslavenska zabavna pjesma. Budući da je bila pjesma tih motiva bila jedna od najomiljenijih pjesama Josipa Broza Tita i kao takva često bila puštana na službenim prijemima koje je organizirao Tito ili komunistička partija – CKSKJ. To je činjenica i istina. Sada tu pjesmu „prekrstiti“ u bosanskohercegovačku pjesmu i promijeniti joj nakanu je kulturocid i etnocid. Ta pjesma je jednako i makedonska i crnogorska i srbijanska i hrvatska kao što je i bosanskohercegovačka. I da se razumijemo. Kemal Monteno, pokoj mu duši, je bio sjajan kantautor kojeg rado slušam. Isto tako, ova pjesma je po svome sadržaju i melodiji prekrasna. No, kad je stavimo u kontekst tog vremena ona dobiva svoju drugu dimenziju. Isto tako, ovi izvođači iz BiH, koju su je prepjevali isto zaslužuju poštovanje i respekt. Međutim, sve to nije dovoljno da bi se odustalo od istine da je pjesma „Zemljo moja“ pisana za Zemlju koja se zvala Jugoslavija, a ne Bosna i Hercegovina. Srećom da je Juga propala, a pjesma ostala.

Pjesmu, po sebi lijepu, preporučam čuti”, napisao je fra Mario Knezović na Facebooku.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara