Od sutra prvo ublažavanje mjera

Vrijeme:3 min, 19 sec

Kreće ublažavanje mjera 

Sutra počinje prva faza ublažavanja epidemioloških mjera. Nakon više od mjesec dana otvaraju se sve trgovine izvan trgovačkih centara.

Središte Zagreba uz pandemiju je pretrpjelo i snažan potres. Postavlja se pitanje hoće li glavni grad napokon barem Ranogajecdjelomično oživjeti i hoće li sve trgovine otvoriti svoja vrata kupcima?

Odgovor je HRT potražio kod predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajeca.

– Obrtnici se vesele početku rada, no nažalost neće moći svi otvoriti. Neki zbog kratkog roka prilagodbe. Nažalost, nećemo moći ispuniti sve te uvjete. I to je razlog zašto je HOK tražio da sve te upute epidemiologa dobijemo na vrijeme. Barem pet dana prije da bismo i mogli dati neki prijedlog i na taj način pomoći da svi budemo spremni i budemo na usluzi građanima, rekao je Ranogajec.

– Gubitci su dosad ogromni. Obrtnici su potrošili novac sa svojih žiro-računa. I još nas čeka trošak jer moramo kupiti maske, rukavice, dezinficijense. I to je razlog zbog čega smo sada u brizi hoćemo li moći otvoriti, hoćemo li zaraditi dovoljno da bismo mogli platiti radnike, poreze, doprinose. Moja bojazan je, a i poruka Vladi, da se tim ljudima ne ukinu mjere poticaja koje imaju sada, zaključio je.

Normalizacija prometa

Sutra se na zagrebačke ulice vraća javni gradski prijevoz. Svih 111 autobusnih linija od sutra od 5 sati prometovat će po prilagođenom rasporedu. Umjesto tramvaja vozit će 60 autobusa. Tramvaji neće prometovati jer ne mogu prolaziti jednim užim dijelom centra grada. Još traje sanacija, ali i zbog popucanih vodova.

– U vozilima bi trebao biti određeni broj putnika, putnici bi trebali poštovati određenu distancu, trebali bi imati zaštitne maske, rukavice. Nije nalog da moraju imati, ali u našim vozilima će biti dezinfekcijska sredstva za ruke. Pokušat će se regulirati sve što je preporučio Nacionalni stožer, rekla je predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević Žgela.

Nakon 35 dana vraćaju se tramvaji na osječke ulice

I dok će Zagrepčani još pričekati na vožnju tramvajem, stanovnici drugog grada u Hrvatskoj koji ga također ima, Osijeka, moći će se njime koristiti od sutra. Nakon 35 dana na ulice se vraćaju tramvaji i autobusi Gradskog prijevoza putnika.

Svima koji se koriste javnim gradskim prijevozom preporučuje se nošenje maski i rukavica, a na ulazu u vozilo obavezno je dezinficiranje ruku.

– Molimo sve putnike da se pridržavaju preporučenih mjera udaljenosti među sobom, odnosno jednog metra razdaljine što bi značilo evo svako drugo sjedalo mogu koristiti ili eventualno biti na razdaljini od jednog metra, rekla je voditeljica marketinga u GPP-u Osijek Sanja Mršo.

To znači i manje putnika u vozilu. No mijenja se i red vožnje, koji će biti sličan onome nedjeljnom. Npr. na liniji jedan tramvaj će voziti svakih osamnaest minuta, a na liniji dva svakih pola sata.

Na svoje radno mjesto i prugu nakon mjesec dana vraća se i vozačica Romana. Za sada neće biti u kontaktu s putnicima i novcem jer će putnici u vozila morati ulaziti s već pripremljenim kartama.

– Trudimo se održavati higijenske navike. Na okretištima će biti osigurana tekuća voda, tekući sapun, dozatori s dezinfekcijskim sredstvima, tako da se trudimo kao i prije inače, ne zaraziti sebe , ni svoju obitelj. Ni svoje putnike, rekla je vozačica Romana Mujapić.

Važno je i redovito prozračivanje vozila. Budu li se svi pridržavali mjera, sačuvat će i sebe i druge i na taj način spriječiti širenje virusa.

I u Rijeci normalizacija

Od sutra i riječko komunalno društvo Autotrolej kreće s normalizacijom prometa na svim gradskim i prigradskim linijama. Počinje i prodaja mjesečnih autobusnih karata za svibanj. S obzirom na ponovno uspostavljanje javnog gradskog prijevoza, ukida se privremeno donesena mjera besplatnih parkirališta čija naplata počinje od utorka.

Riječani podijeljeni.

– Kažem da je super! Malo ljudi da izađu iz kuće, mislim da su u zadnjih mjesec dana dovoljno naučili o oprezu da će se pridržavati svih ostalih uputa.

– Nije dobro. Zašto? Zato što će biti gužve u autobusima, znači tek smo se spasili te korone, kako može biti dobro? Trebalo bi pričekati još malo.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori