Nova studija pokazala kako je Kina manipulirala brojkama o koronavirusu

Vrijeme:3 min, 3 sec
Na teritoriju Kine je u prvom valu Covida-19 možda zaraženo do 232.000 ljudi, što je četiri puta više nego što govore službene brojke, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici iz Hong Konga, piše Guardian. 

 

Kina je prijavila više od 55.000 slučajeva od 20. veljače, no prema istraživanju koje su proveli znanstvenici iz Škole javnog zdravstva u Hong Kongu, pravi broj bi bio znatno veći da su se otpočetka primjenjivale metode računanja broja zaraženih uvedene u kasnijoj fazi, prenosi Jutarnji list.

U Kini je prema službenim podacima ukupno zaraženo 83.000 ljudi. Na svjetskoj razini, broj umrlih premašio je 185.000, dok je zaraženih diljem svijeta 2,6 milijuna.

Kineska komisija za zdravlje izdala je čak sedam verzija definicije Covida-19 od 15. siječnja do 3. ožujka, a studija je pokazala da su te promjene imale značajan utjecaj na ukupan broj zaraženih.

Ova vijest stiže nakon što je kineski ambasador u SAD-u pozvao na ‘ozbiljno promišljanje odnosa dviju zemalja’ te kritizirao američke političare koji ignoriraju znanstvenike i objavljuju neutemeljene optužbe.

Studija iz Hong Konga analizirala je podatke do 20. veljače izvučenih iz misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Wuhanu.

Procjenjuje se da je svaka od prve četiri promjene povećala omjer zabilježenih i uračunatih slučajeva i to od 2,8 do 7,1 puta.

‘Da je otpočetka primijenjena peta verzija definicije, uz dostatno testiranje, pretpostavljamo da bi do 20. veljače bilo 232.000 potvrđenih slučajeva, nasuprot 55.508 koliko ih je potvrdila službena Kina’, stoji u izvješću.

Znanja o virusu i laboratorijski kapaciteti su se u međuvremenu razvili, definicija potvrđenih slučajeva proširena je tako da su sada uključeni i slučajevi s blažim simptomima ili oni bez epidemiološke veze s Wuhanom ili drugim poznatim slučajevima.

U izvješću stoji i da se ove promjene trebaju uzeti u obzir i kad se gleda stopa epidemiološkog rasta i dvostruko dulje vrijeme.

Kina je suočena sa silnim skepticizmom zbog načina na koji je prijavljivala nove slučajeve. Prošli tjedan otkrili su da je broj umrlih u Wuhanu bio zapravo 50 posto veći nego se prvo mislilo.

U srijedu je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao kako vjeruje da je kineska vladajuća komunistička partija propustila na vrijeme upozoriti svijet na epidemiju.

SAD i Australija su pozvali na međunarodnu istragu o načinu na koji je tretirana pojava koronavirusa.

U srijedu je kineski ambasador u SAD-u, Cui Tiankai, rekao da valja iznova razmisliti o prirodi odnosa SAD-a i Kine. Također je kritizirao američke političare da su previše okupirani stigmatizacijom i neutemeljenim optuživanjem, umjesto da slušaju znanstvenike.

Amerika je, uglavnom posredstvom predsjednika Donalda Trumpa, naglašavala teorije da je virus zapravo pobjegao iz kineskog laboratorija.

U srijedu navečer, Trump je ukorio guvernera Georgie i republikanskog saveznika Briana Kempa jer je najavio otvaranje kuglana, frizerskih salona i sličnih malih poslova u petak, usprkos federalnim smjernicama.

Unatoč tome što je izrazio podršku prosvjednicima protiv zatvaranja država, Trump je o guverneru Kempu rekao: ‘Želim da učini pravi stvar, no u ovome se ne slažem s njime.’

Vodeći američki infektolog, doktor Anthony Fauci, također je kazao da je Kempova odluka ishitrena.

Na istoj konferenciji za medije pokazalo se i da postoji veliko razmimoilaženje u mišljenju između Trumpa i stručnjaka o riziku koji bi mogao predstavljati povratak virusa kasnije ove godine.

Trump je kazao da je direktor Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, doktor Robert Redfield, pogrešno citiran kad je govorio o opasnostima koronavirusa tijekom sezone gripe. No, stojeći pored Trumpa, Redfield je kazao: ‘Washington Post me točno citirao.’

Fauci se s njim slaže i veli da je opasnost od povratka virusa realna: ‘Najesen ćemo imati koronavirus.’

 

M.M.http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori