MINISTAR SIGURNOSTI BiH RADONČIĆ:/Džaferović favorizira interese ilegalnih migranata umjesto da štiti interese građana BiH

Vrijeme:1 min, 33 sec

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić izjavio je da mu je jasno da od njegovog prijedloga za rješavanje migrantske krize „da se deportiraju svi ilegalni migranti koji u BiH ne žele pokazati svoj identitet“ nema ništa.

– To su pokazali današnjoj reakcijom član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koji su primili veleposlanika Pakistana u BiH Muhammada Khalida Raoa. Pri tome su oni stali na jedan potpuno drugačiji koncept rješavanja ovog pitanja od moga. Žao mi je da Džaferović favorizira interes ilegalnih ekonomskih migranata koji ne žele poštovati institucije ove zemlje i policijske strukture da otkriju svoj identitet umjesto da štiti interese građana BiH što mu je ustavna i moralna obaveza – rekao je Radončić.

Podvukao je da je u BiH u prošloj godini bilo 9.000 ilegalnih migranata iz Pakistana i da ih trenutno ima 3.000 u centrima za migrante, a vjerojatno još 2.000 po privatnim kućama. Njih 98 posto ne žele pokazati svoj identitet sigurnosnim organima BiH.

– Sve ove informacije Džaferović je mogao s lakoćom provjeriti u Ministarstvu sigurnosti i Službi za poslove sa strancima, te mi je žao da je više povjerovao jednoj izjavi veleposlanika nego Ministarstva sigurnosti BiH. U mojim izjavama nije bilo uvrede na račun veleposlanika, a postoji i dalje opcija da ću zatražiti da se on proglasi “persona non grata” – kazao je Radončić.

Pojasnio je zašto smatra da ne postoji suradnja s veleposlanikom Pakistana.

– On je bio kod mene krajem siječnja i kod direktora Službe za poslove sa strancima i na oba sastanka je rekao da ne želi surađivati na deportaciji njihovih ilegalnih migranata jer imaju odluku parlamenta Pakistana da se ne bave građanima koji su napustili tu zemlju. U tom smislu, veleposlanik nije pokazao nikakvu kooperativnost i dobru volju – zaključio je Radončić na današnjoj izvanrednoj pres-konferenciji u Sarajevu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori