NJEMAČKA/Odobreno ispitivanje na ljudima, razvija se novo cjepivo za koronavirus

Vrijeme:1 min, 14 sec

Njemački savezni institut za cjepiva Paul Ehrlich priopćio je kako je odobrio klinička testiranja potencijalnog cjepiva za covid-19.

Cjepivo naziva BNT162 razvila je tvrtka BioNTech, sa sjedištem u Mainzu, u suradnji s farmaceutskim gigantom Pfizer.

Prema priopćenju kompanije BioNTech, u prvom dijelu kliničkih testiranja cjepivo će u različitim dozama primiti 200 zdravih osoba u dobi između 18 i 55 godina, a u drugoj osobe koje spadaju u rizične skupine.

Tvar koju testira Biontech spada u grupu genetskih cjepiva i sadrži genetske informacije uzročnika koje imunološki sustav koristi u borbi protiv zaraze.

Cjepivo BNT162

Testirat će se četiri kandidata za cjepivo, od kojih svaki uključuje različite formate RNK i targetiranih antigena.

“Drago nam je da smo završili predklinička ispitivanja i da ćemo uskoro, prije nego što smo očekivali, početi s prvim testiranjima na ljudima”, rekao je generalni direktor i suosnivač BioNTecha Ugur Sahin.

Ovo ispitivanje bit će prvo testiranje na ljudima potencijalnog cjepiva protiv covida-19 u Njemačkoj i dio je globalnog razvojnog programa. Pfizer i BioNTech uskoro planiraju provesti ispitivanja cjepiva BNT162 na ljudima i u Sjedinjenim Državama.

Njemački savezni institut za cjepiva dodao je da je to četvrti kandidat za cjepivo protiv koronavirusa na svijetu koji je dobio odobrenje za testiranje. Predsjednik Instituta, Klaus Cichutek, predviđa da će ove godine u Njemačkoj početi klinička testiranja na najmanje četiri potencijalna cjepiva. No on smatra “malo vjerojatnim” da će već ove godine na tržište biti pušteno cjepivo za široke mase.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)