HRT na istoj valnoj duljini s RTS-om

Vrijeme:1 min, 56 sec

Projekt koji je ujedinio Vučićev Beograd i Plenkovićev Zagreb

Veliku skepsu trebala bi pobuditi već sama vijest da će televizija države koja i dalje, unatoč svim dokazima, obilježava 700.000 žrtava logora Jasenovac prikazivati premijeru nekog filma s temom iz Drugoga Dnevniksvjetskog rata na području Hrvatske zajedno s HRT-om. No pojedini hrvatski mainstream mediji to danas najavljuju i slave kao veliko postignuće.

I treba se složiti s tim da je veliko postignuće biti na istoj valnoj duljini kao i Vučićev propagandni stroj, jer kada je Hrvatska u pitanju s tim se propagandnim strojem može biti na istoj valnoj duljini samo ako se pristaje na njegove propagandne premise.

Zato se može reći da je filmski uradak „Dnevnik Diane Budisavljević“ i na taj način dobio potvrdu da su mnoge kritike o krivotvorenju povijesnih činjenica bile točne i da film sadržajem iznimno odgovara Vučićevim političkim ciljevima. Radi se o stroju i političkim krugovima koji i danas hrvatski narod drže na optuženičkoj klupi i kojima je jedan od strateških ciljeva primjerice bilo spriječiti proglašenje blaženoga Alojzija Stepinca svetim. Kao što znamo, taj cilj je postignut.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ snimljen je u produkciji Hulahop, December film, This and That productions, u razvoju projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar, Ured za kulturu Grada Zagreba i program MEDIA, a sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija. Dakle, radi se o filmu koji je financiran iz izvora država koje su nastale umjesto jugoslavenske federalne države i u duhu te države film će istovremeno biti prikazan iz studija u Beogradu i Zagrebu.
Cijena koju hrvatski narod plaća, naravno, puno je veća od same financijske participacije u projektu, jer se s tim projektom službeni Zagreb potpisao na iskrivljivanje povijesnih činjenica. To će, naravno, Beograd i drugi znati dobro iskoristiti. Nekako se s kulminacijom ovog projekta poklapa i odluka o zajedničkoj komemoraciji ove godine u Jasenovcu. Obljetnici su, naime, ove godine zajedno nazočili Andrej Plenković, Zoran Milanović i Gordan Jandroković, pri čemu su se u zajedničku komemoraciju vratili predstavnici Židovske općine, Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista te romske nacionalne manjine.

Kaže se kako je u svakom ratu istina prva žrtva, pa bi se možda vrijedilo zapitati nismo li opet u nekom neobjavljenom ratu i opet razoružani?

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)