Daran Bašić predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću: Kada ćete i kojom prigodom osuditi na isti način i komunističke zločine kao što ste osudili ustaške !?

Vrijeme:4 min, 55 sec

 

 

Premijer Andrej Plenković kazao je danas za Večernji list kako će u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, kao i prošlih godina, odati počast svim nevinim žrtvama koncentracijskih logora, jer je „naša civilizacijska i ljudska obveza da ih nikada ne zaboravimo“

U  srijedu će se, po prvi puta nakon 2015. godine, na komemoraciji u Jasenovcu okupiti kompletan državni vrh zajedno s predstavnicima stradalnika logora.

Uz premijera Andreja Plenkovića, predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u Jasenovac stižu zajedno i četiri predstavnika stradalnika logora i to predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske(SABH) Franjo Habulin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Premijer Andrej Plenković kazao je danas za Večernji list kako će u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, kao i prošlih godina, odati počast svim nevinim žrtvama koncentracijskih logora, jer je „naša civilizacijska i ljudska obveza da ih nikada ne zaboravimo“.

– Zbog epidemije koronavirusa na ovogodišnjoj  komemoraciji morat ćemo voditi računa o posebnim okolnostima, ali ćemo jedinstveno, primjereno i dostojanstveno iskazati pijetet svakoj žrtvi – kazao je Plenković.

To je, dodao je, i prigoda da, kao i na svim dosadašnjim službenim komemoracijama u Jasenovcu, još jednom osudimo strahovite zločine totalitarnog i rasističkog ustaškog režima.

– Ove godine smo također obilježili 75. obljetnicu oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau, odakle smo poslali poruku da zajedno trebamo graditi društvo u kojemu će tolerancija i međusobno uvažavanje postati trajni zalog mira, kako se takvi zločini više nikada ne bi ponovili. Naša je trajna obveza prema žrtvama nacizma, fašizma i svih totalitarnih režima da se odupremo svim oblicima diskriminacije, mržnje i nasilja. Naša je dužnost da razvijamo tolerantno i demokratsko društvo uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, poštujući različitosti koje nas obogaćuju i njegujući kulturu sjećanja – kazao je Plenković.

Večernji list/https://m.vecernji.hr

 

Iskoristio je Plenković još jednu priliku i osudio “strahovite zločine ustaškog režima“.

Izrekao je Plenković još i ovo.

Ove godine smo također obilježili 75. obljetnicu oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau, odakle smo poslali poruku da zajedno trebamo graditi društvo u kojemu će tolerancija i međusobno uvažavanje postati trajni zalog mira, kako se takvi zločini više nikada ne bi ponovili. Naša je trajna obveza prema žrtvama nacizma, fašizma i svih totalitarnih režima da se odupremo svim oblicima diskriminacije, mržnje i nasilja. Naša je dužnost da razvijamo tolerantno i demokratsko društvo uz puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, poštujući različitosti koje nas obogaćuju i njegujući kulturu sjećanja. 

I ne bi bilo čak ništa ni sporno u osudi zločina. Svaki zločin treba osuditi svaka nevina žrtva zaslužuje pijetet. Ali to za Plenkovića ne vrijedi.

Jer on ponovo  ni jednom riječju izrijekom nije osudio najkrvoločniji režim na ovim prostorima a to je režim diktatora Josipa Broza Tita i komunista koji sebe danas nazivaju “antifašistima”.

Zašto?

Komunističko boljševičke čistke, likvidacije bez suda na Daksi, na Širokom Brijegu  a i drugim mjestima Hrvatske, Blaiburgu i mnogobrojni križni putovi smrti obilježeni tisućama masovnih grobnica od “Vardara pa do Triglava i od Đerdapa pa do Jadrana”, ubojstva svećenika kao i poslijeratne likvidacije i montirani procesi, udbaška ubojstva po inozemstvu nisu i ne mogu biti demokratsko naslijeđe.

Mora se naglasiti i da su zločini Tita i komunista počinjeni po prestanku 2. svjetskog rata, počinjeni su u miru i progone i zločine su činili sve do pada komunizma i u Hrvatskoj.

Sedam desetljeća nakon završetka 2. Sv. rata Hrvatska država još uvijek nema uređen popis žrtava komunizma.

Megazločini Bleiburga i Križni putovi obilježeni stotinama masovnih grobnica diljem Hrvatske, Slovenije i BIH, kao i likvidacija političkih neistomišljenika u zemlji i inozemstvu, za sada su prošli nekažnjeno.

Činjenica je da je komunistička Jugoslavija nastala na masovnim zločinima da je bila nedemokratska, jednopartijska, totalitarna država u kojoj su na najgrublji način kršena ljudska prava i slobode i u kojoj je diktatorskim ovlastima vladao J. B. Tito

Jugoslavenska inačica komunizma bila je znatno brutalnija i krvoločnija prema svećenicima npr, od svih ostalih totalitarnih režima. Različite oružane formacije koje su djelovale pod političkim pokroviteljstvom KPJ i “druga” J. B. Tita pogubile su prema službenim podacima crkve u Hrvata ukupno 515 katoličkih svećenika.

Usporedbe radi u susjednoj Sloveniji je u razdoblju komunizma ubijeno 220, u Poljskoj, (koliko je Poljska veća od Hrvatske), 177, u Češkoj 20, u Slovačkoj 14, a u Mađarskoj 10 katoličkih svećenika.

Čak i Albanija odnosno i režim Envera Hoxhe (Hodže) je bio blaži od Titova režima i ubio je „samo“ 67 svećenika

Krvolok J.Broz Tito, osoba koja ima najvišu političku odgovornost za spomenute zločine, danas se u Hrvatskoj otvoreno veliča, a zvijezda petokraka pod čijim su simbolom nastale tisuće masovnih grobnica ali i razaran Vukovar i Škabrnja i Dubrovnik i Gospić i cijela naša Hrvatska štuje se u nekim krugovima kao božanstvo.

U mainstream medijima koji iz dana u dan pišu o zločinima ustaša o žrtvama stradalim u ime komunizma ne pišu  niti im se pokušava dati nikakva zadovoljština čak ni moralna. Svaki pokušaj koji u duhu preporuke vijeća Europe i rezolucije 14/81 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnog komunističkog režima, tada se pokušava proglasiti povijesnim revizionizmom i nepotrebnim vraćanjem u prošlost.

Andrej Plenković ukoliko misli uistinu “razvijati tolerantno i demokratsko društvo” ima priliku to napraviti već u Jasenovcu jer su u Jasenovcu zatvarani* i  ubijani Hrvati i poslije pada Pavelićevog režima.

Imaju priliku to učiniti i predsjednik države Zoran Milanović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković moraju to učiniti i četiri predstavnika stradalnika logora (tko je njih izabrao da budu predstavnici stradalnika logora to samo oni znaju o.p. Daran Bašić) i to predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABH) Franjo Habulin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Ako to ne učine bit će to samo još jedan “združeni” velikosrpsko komunistički “miting” a ne komemoracija i pijetet žrtvama Jasenovca.

 

 

Daran Bašić/Hrvatsko nebo

Odgovori