(VIDEO)TIČE SE I HRVATA U BiH/“Sramotna, protuzakonita i protuustavna izjava Arsena Bauka”

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

 

Hrvatska je u izbornoj godini, redoviti parlamentarni izbori se moraju održati najkasnije do 14. prosinca 2020. no na birališta bi se , po nekim najavama, mogli i ranije.

Odluka je na vladajućima, ali u HDZ-u tvrde da o izborima još ne razmišljaju i da je sada prioritet borba protiv koronavirusa.

I u vladajućoj koaliciji tvrde kako tema izbora još nije na dnevnom redu razgovora partnera pa tako Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti, poručuje: ‘Što se mene tiče, izbori su svaki dan. Ne znam kad su, izbori su od jutra do sutra 365 dana”.

U slučaju da epidemiološka situacija najesen bude lošija, izgledno je aktiviranje izvanrednog stanja, kao i da Sabor dvotrećinskom većinom produlji mandat aktualnom sazivu.

U SDP-u su, tvrde, za izbore spremni u svakom trenutku pa tako Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, ističe: ”Mi smatramo da je osnovni preduvjet pravo na okupljanje kad se to vrati u normalu”.

U oporbi predlažu još neka rješenja pa tako predsjednik MOST-a Božo Petrov napominje: “Mjere će se nekad pojačati, a nekad olabaviti, ali virus će trajati. Iz tog razloga mislim kako je najadekvatnije da Vlada omogući elektroničko i dopisno glasovanje”.

Na tom tragu je i Domovinski pokret Miroslava Škore: ”Da zbog svega što se događa razmisli o mogućnosti uvođenja elektronskog i dopisnog glasovanja pa na taj način posebice potaknu one koji ne izlaze na izbore kao i naše ljude u inozemstvu”.

No za SDP takvo što ne dolazi u obzir i Bauk poručuje: ”SDP neće podržati ustavne promjene i e-glasanje jer bi na taj način dijaspora dobila više utjecaja izbora u Hrvatskoj”.

S obzirom na trendove, činjenicu da je u anketama HDZ blago ispred SDP-a, ali i da smjer države podupire znatan broj birača, opcija da se na izbore ide nešto ranije, nije bez izgleda.

O samoraspuštanju Hrvatski sabor odlučuje većinom glasova, a dok se akteri nadaju fer političkoj utrci u kojoj će kampanja izgledati posve drukčije, bez masovnih političkih skupova i s manje utrošenog novca, u doba korone.

O prijedlozima da se omogući dopisno i elektroničko glasovanje, Arsen Bauk, bivši ministar uprave u Milanovićevoj vladi (od 2011. do 2016.) i aktualni predsjednik kluba zastupnika SDP-a izjavio je za RTL da SDP “neće podržati izmjene Ustava koje bi išle na elektronsko i dopisno glasovanje iz vrlo jednostavnog razloga – smatramo da bi se na taj način dramatično promijenio i povećao utjecaj dijaspore na izbore!”.

Za Arsena Bauka, koji je četiri godine obnašao dužnost ministra uprave, nevjerojatno je da pokaže ovoliko neznanje, piše Maxportal, i zagovora uskratu prava hrvatskih državljanima, bez obzira gdje žive.

Za Bauka svi državljani Hrvatske nemaju ista prava.

Osim što je protiv Ustava, pokazao je i elementarno neznanje – u dijaspori i BiH ( 11. izborna jedinica) se biraju tri zastupnika bez obzira na to koliko ljudi glasuje.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)