Mile Prpa: Šala na račun korona virusa

Vrijeme:2 min, 19 sec

Kad sam bio dijete, dečkić od sedam ljeta, pratila me ljetna kiša, ali mokra kao svaka voda. Pod jednu strehu mokar stadoh, a k meni priđe djed iz susjedstva pod istu strehu, da i on ne pokisne. 

Upitah ga, Nikola, kako to da sam ja sav pokisao, a ti nisi, išao si kroz kišu kao i ja. Nikola mi reče

– E moj sinko ja sam ti hodao između kapljica kiše, pa sam ostao potpuno suh. Kad odrasteš i ti ćeš znati kako se hoda između kapljica kiše, a da ne pokisneš.

Nekoliko puta, kod narednih kiša, pokušao sam hodati između kapljica kiše, ali uvijek bi pokisao, što se kaže – do same kože. E pa rekoh ja u sebi mome Nikoli

– E ti, moj Nikola, ti si meni lagao da možeš hodati između kapljica.

I godinu dana kasnije, upravo kad sam jednog dana imao crijevo u rukama i mlazom zalijevao neko cvijeće, naiđe moj susjed djed Nikola. On me upita, onda jesi li naučio hodati između kaplji kiše. Ja mu odgovorih da mi to nikako ne ide.

Ali moj Nikola mi reče, ja mislim da si već dovoljno odrastao, trebalo bi provjeriti da vidimo jesi li naučio hodati između kapi kiše. I reče mi da mu dam šmrk i da stanem nekoliko metara dalje od njega da provjerimo. I kad sam to učinio on prskalicu usmjeri iznad mene, i nakvasi me vodom nekoliko puta više nego što sam ja poprskao cvijeće. Ah, tad sam shvatio da je moj Nikola veliki zafrkant, i narodni mudrac. Više se nisam dao prevariti.

Moj Nikola jednog dana sjedio vani u nekom kafiću, a tamo je bilo još nekoliko ljudi i uzeo novine da ih čita. Vidio sam da je novine držao naopačke, a inače nije znao ni čitati ni pisati. 

Eh, rekoh, sad ću mu se osvetiti, s namjerom da ga malo osramotim. Tad sam mu rekao da svi čuju, Nikola, pa ti ne znaš čitati, pa si zato okrenuo novine naopačke. On mi mrtvo hladno odgovori, tko zna, zna svakako i nastavi  dalje “čitati”.

Sjetio sam se priče o Nikoli, kad me jedan susjed prije par dana u šetnji upitao

– Bojiš li se koronavirusa!? 

Odgovorio sam mu

– Ne bojim se, jer ja hodam između njih i nigdje ih ja ne dodirujem, pa ni oni mene.

Susjed mi, više u šali, reče, ajde i mene nauči kako se može hodati između koronavirusa.

A  ja mu odgovorih da na prvom kiosku kupi novine koje pišu o koronavirusu. Ali kod čitanja trebaš novine okrenuti naopačke, da vidiš tko zna, taj zna svakako, pa ćeš i ti shvatiti. Evo takva je spoznaja o koronavirusu. Svi kupimo novine, i okrenimo ih naopačke i čitajmo, tada ćemo otkriti svu mudrost znanstvenika o koronavirusu, da bismo znali hodati između njih.

  1. travnja 2020

Mile Prpa/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)