La Repubblica: „Recovery Fund “ odmah, pritisak Euroskupine

Vrijeme:1 min, 29 sec

Vlada podijeljena oko Europskog stabilizacijskog mehanizma Presing se nastavlja

U danima oko Uskrsa glasni su pozivi europskog povjerenika za gospodarstvo Paola ItalijaGentilonija i predsjednika Euroskupine Maria Centena koji pozivaju europske države da što prije osnuju fond oporavka (Recovery Fund) koji bi bio odobren na sastanku Europskog vijeća koje je na programu 23. travnja.

„Osnivanje takvog fonda potaknuto je hitnom situacijom oporavka u kontekstu globalnog gospodarskog ozdravljena―, riječi su Maria Centene, predsjednika Euroskupine kojima je sažeo poruku europskih ministara financija koju je odaslao Charlesu Michelu, predsjedniku Europskog vijeća vezano uz odluku kako se suočiti s ekonomskom krizom i stvoriti uvjete za pokretanje aktivnosti onog trenutka kada se stane na kraj širenju zaraze koronavirusom.

Za to vrijeme u Italiji vladajući i opozicija podijeljeni su, ne oko euroobveznica nego oko korištenja Europskog Eurostabilizacijskog mehanizma. Demokratska stranka tako podupire inicijativu koju promovira ministar gospodarstva Gualtieri i koju bi trebao završiti predsjednik vlade Giueppe Conte.

Italija ističe da neće koristiti Europski stabilizacijski mehanizam već se zajedno s Francuskom, Španjolskom i drugih 11 država zalaže za osnivanje Recovery Funda. Kad se završe pregovori unutar Europske unije, moguće je da se oko 36 milijardi eura iz Europskog stabilizacijskog fonda otvore unutarnje podjele u Italiji. Teško je reći hoće li tijekom video samita 23. travnja šefovi država i vlada Europske unije postići suglasnost oko inovativnih financijskih instrumenata pomoći koji bi za neke države, među kojima Italija, Francuska i Španjolska, bile euroobveznice.

Kao što je to sada već dobro znano, Njemačka, Nizozemska i skadninavske države nisu sklone euroobveznicama. Do kraja mjeseca Europska komisija trebala bi predstaviti i nacrt proračuna za razdoblje 2021- 2027. I ovdje je podjela između država koje ţele veći europski proračun i onih koje žele da on bude manji (one države koje su protiv euroobveznica).

 

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori