ZASTUPNIK SDP-A STAZIĆ: Mi donirali mostarskoj bolnici, a našima donira Kina

Vrijeme:3 min, 3 sec

SDP-ov zastupnik u Hrvatskome saboru Nenad Stazić podsjetio je u srijedu kako je Hrvatska donirala 43 milijuna kuna mostarskoj bolnici te je istaknuo da je solidarnost u redu, ali je krivo vrijeme jer bolnice u Hrvatskoj, kako tvrdi, “žive od kineskih donacija”.

Solidarnost je u redu, ali sada nije pravo vrijeme za to, jer ne znamo koliko će kriza zbog koronavirusa još trajati, rekao je Stazić u saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Stazić (SDP): Ne znam zašto svećenik u Sirobuji nije već u Kongu

Predloženi zakon je dobar, ali dolazi malo prekasno, ocijenio je Stazić i dodao da bi propisane kazne trebalo udvostručiti kad se vidi koliko se ljudi ponaša neodgovorno. Kazne trebaju biti vrlo stroge i moraju vrijediti za sve, pa i za vjerske zajednice jer ako Papa može držati misu u praznoj crkvi, mogu i ostali, rekao je Stazić.

S tim u vezi naveo je slučaj svećenika u Sirobuji, u blizini Splita, koji je služio mise unatoč zabrani javnog okupljanja. “Ne znam zašto ga biskup već nije poslao u Kongo jer tamo spada”, rekao je Stazić i upitao zašto se privremeno, u vrijeme koronakrize, ne suspendiraju Vatikanski ugovori za koje država izdvaja milijardu kuna na godinu.

Stazić je kritizirao ministra zdravstva Vilija Beroša zato što je dopustio procesiju uoči Uskrsa na Hvaru, ocjenjujući da je to bila pogrešna odluka koja šalje krivu poruku. Upitao je hoće li biti dopušteno i tradicionalno prvosvibanjsko okupljanje u Maksimiru.

Hrelja (HSU): Novac je potrebniji zagrebačkim bolnicama stradalima u potresu

Silvano Hrelja (HSU) rekao je kako je na donaciju od 43 milijuna kuna iz mostarske bolnice odgovoreno kako to nije neki novac. Dodao je da je Vlada trebala opozvati tu svoju odluku i taj novac preusmjeriti u zagrebačke bolnice oštećene potresom.

Da je prekršena procedura jer ministar zdravstva od osnutka Stožera Civilne zaštite 20. veljače nije bio njegov član, smatra Ranko Ostojić (SDP), koji je upozorio kako Stožer nije zakonodavno tijelo i ne može donositi nezakonite odluke te da bi nezakonito ponašanje moglo imati ozbiljne posljedice.

Anka Mrak Taritaš (Glas) rekla je kako se ide u donošenje predloženih izmjena i dopuna zakona s retroaktivnom primjenom jer postoji mogućnost da netko zbog donesenih odluka podnese tužbu za naknadu štete.

Goran Aleksić (Snaga) rekao je kako od Vlade očekuje da normalizira gospodarsku situaciju uz pridržavanje sigurnosnih mjera. Ocijenio je kako je hrvatsko društvo pred kolapsom. “Čekamo lijek ili cjepivo, no u međuvremenu je život stao i društvo to ne može izdržati i imat ćemo daleko teže posljedice”, upozorio je Aleksić.

Beroš: Hitna služba dobro funkcionira; prevezla 2881 koronapozitivnih i više od 24.000 negativnih

Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako se kronični i stariji bolesnici zbog koronavirusa ne uspijevaju othrvati bolesti i umiru s virusom (a ne od njega) koji je pogoršao njihovo zdravstveno stanje. Iznio je podatak da je hitna medicinska služba prevezla 2881 pacijenta pozitivnog na koronavirus i 24.314 negativnih, da je obavila 30.324 sanitetskih prijevoza, što, kako je rekao, dokazuje da dobro funkcionira.

Ustvrdio je kako su poduzete mjere pridonijele da imamo linearni, a ne eksponencijalni porast oboljelih. Izrazio je nadu da će donošenje izmjena i dopuna zakona pridonijeti da imamo zakonski okvir za sadašnju ugrozu i za buduće ugroze.

SDP-ov zastupnik u Hrvatskome saboru Gordan Maras najavio je žalbu Odboru za Ustav i Poslovnik jer drži da se sjednica vodi protivno Poslovniku. Saša Đujić (SDP), prosvjedujući zato što dvojici SDP-ovih zastupnika nije dopušten ulazak u sabornicu, zaradio je dvije opomene.

Predsjedatelj Furio Radin objasnio je da je vođenje sjednice mimo Poslovnika u izvanrednim okolnostima zbog koronakrize dogovoren među saborskim klubovima.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)