Snage El mudžahida izvršile pokolj nad vojnicima HVO-a u Zeničkom mjestu Podbrežje

Vrijeme:1 min, 12 sec

27 GODINA OD TERORISTIČKOG ČINA

Na današnji dan prije točno 27 godina snage Armije BiH, odreda El mudžahid, kojega su sačinjavali borci afričko-azijskog porijekla, u zeničkom mjestu Podbrežje iz zasjede su ubili četiri pripadnika HVO, Zenice, Ivicu Vidovića, Antu Zrnića, Marka i Tihomira Ljubića, a tadašnjeg zapovjednika brigade Živka Totića su kindapirali i odveli u nepoznatom pravcu, uz napomenu da je Zenica tada bila u dubini i nije bilo ratnih djelovanja, tako da se ovaj čin može okarakterizirati kao teroristički.

Ovaj čin bio je uvod u planiranu veliku opreraciju sveopćeg napada na Hrvate Zenice.

Nakon 15. travnja te godine uslijedile su manje operacije Armije BiH, koje su kulminirale 18.4. kada su razrušena, zapaljena i opustošena naselja nastanjena Hrvatima, prognano preko 15 000 Hrvata, ubijen veći broj civila i branitelja HVO, a preko 500 bojovnika i civila je zatočeno u znanim i neznanim logorima.

Prisjećajući se tih ratnih strahota, ubojstva Ivice Vidovića, Ante Zrnića, Marka i Tihomira Ljubića, početka napada na Hrvate Zenice danas su Udruge HVO Zenice i politički predstavnici Hrvata grada Zenice upalili svijeće i položili vijenac na spomen obilježje u Podbrežju uz poštivanje mjera koje su propisane od Stožera CZ, a u župnoj crkvi sv. Ilije u Zenici služena je sveta misa.

Poruka, kao i svake godine, s ovoga mjesta jest kazniti odgovorne, planere, nalogodavce i izvršitelje, jer dugo se vode istrage i procesi, ali nikada da se realiziraju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori