O TRUSINI NI RIJEČI IZETBEGOVIĆ U AHMIĆIMA: Na današnji dan dogodio se pokušaj lokalnog genocida

Vrijeme:1 min, 52 sec

Prije 27 godina na današnji dan u Ahmićima se dogodio pokušaj lokalnog genocida jer je cilj bio potpuno istrebljenje civilnog stanovništva, rekao je danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je prisustvovao obilježavanju tog zločina nad Bošnjacima.

Kako je dodao, tada je ubijeno 116 osoba među kojima su bile i žene, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba i najstarija osoba je imala gotovo 90 godina. Međutim, i 27 godina poslije direktni počinitelji zločina nisu procesuirani nego samo neki od njih su procesuirani po zapovjednoj odgovornosti.

-Imamo dug prema stanovništvu u Ahmićima, a to je da se ti direktni izvršioci identificiraju i kazne te da se tijela ubijenih pronađu i pokopaju. Još uvijek tridesetak tijela nije pronađeno – kazao je Izetbegović.

Važno je, napominje, imati odnos prema žrtvama i počinitelju podsjećajući na odnos Hrvatske prema haškom osuđeniku Dariju Kordiću te je Izetbegović ocijenio da bi i lokalna zajednica u Vitezu trebala imati drugačiji odnos i prema žrtvama, ali i općenito prema stanovništvu Ahmića.

-Obzirom da to izostaje već decenijama, Federalna vlada odnosno Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica moralo bi pokazati više brige prema Ahmićima – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Obitelji ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorile da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

O Trusini ni riječi

Hrvatski Medijski Servis podsjeća da se danas navršilo 27 godina od ratnog zločina bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima u Trusini pored Konjica, što predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije ni spomenuo.

U općini Konjic je, po popisu stanovništva 1991., živjelo 11513 Hrvata i činili su 26,23% ukupnog stanovništva. Na osnovu rezultata popisa iz 2013., a koji se podudaraju s podacima s kojima raspolaže Biskupska konferencija, broj Hrvata u Konjicu danas je tek 1553 osobe, što čini tek oko 5% od ukupnog stanovništva i u kontinuiranom je opadanju što najbolje govori o razmjerima zločina nad konjičkim Hrvatima.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori