MMF: Globalna ekonomija bi mogla doživjeti najgoru recesiju od Velike depresije

Vrijeme:1 min, 23 sec
Međunarodni monetarni fond (MMF) je analizirao trenutačnu situaciju u vezi s koronavirusom navodeći da je pad ekonomije gori od Velike depresije 1930. Godine, piše The Guardian.

 

“Svjetska ekonomija će ove godine doživjeti pad od tri posto, dok se brojne zemlje suočavaju s najvećim ekonomskim problemima u posljednjih nekoliko desetljeća. Ovakav pad nije doživljen još od 2008. godine i svjetske recesije, pri čemu se ekonomija smanjila za 0,1 posto u 2009. godini”, navodi MMF.

Poručili su da će pandemija biti test sposobnosti vlada i središnjih banaka da kontroliraju krizu ako se ona bude dugo zadržala.

Glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath naglasila je da bi kriza mogla svjetski društveni proizvod umanjiti za devet bilijuna dolara, kao i to da bi neizvjesnost o tome koliko će ova situacija trajati zapravo mogla dovesti do neviđene krize.

“Ove godine bi globalna ekonomija mogla doživjeti najgoru recesiju od Velike depresije koja je nadmašila i onu od prije desetak godina. Mjere karantene mnogih gradova i država će dovesti do smanjenja globalnog rasta. Ovo je crna realnost za sve političare koji se suočavaju s neizvjesnošću u vezi s trenutnom situacijom”, navela je Gopinath.

Iako je MMF pohvalio brzu reakciju zemalja poput Velike Britanije, Njemačke, Japana i SAD-a, naveli su da nijedna od država neće biti imuna na ekonomske posljedice.

“Očekuje se da će se globalni rast popraviti za 5,8 posto naredne godine, ali samo ako se pandemija okonča u drugoj polovini 2020. Djelomičan oporavak bi se mogao dogoditi u 2021. godini”, navela je Gophinat.

MMF upozorava da se rast u razvijenim ekonomijama neće vratiti na razinu od prije koronavirusa do 2022. godine.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)