DIREKTOR UDRUŽENJA BANAKA BIH KUTLE:Banke su počele raditi moratorije na kredite, do 30 posto klijenata već prijavilo da nemaju prihoda

Vrijeme:3 min, 34 sec

Najava uvođenja tromjesečnog moratorija, odnosno odgode plaćanja kredita za građane i pravne osobe u BiH pogođene pandemijom koronavirusa i onemogućavanja rada određenim granama gospodarstva pozitivno je dočekana u javnosti. Kako se taj moratorij provodi u praksi, u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis pojasnio je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Kutle objašnjava da se moratorij odobrava svim onim klijentima, fizičkim ili pravnim osobama, koje u ovo vrijeme zbog koronavirusa nemaju prihoda.

-Znači pravne osobe koje ne mogu raditi, a fizičke osobe ako nemaju prihode odnosno plaće ili im je značajno umanjena plaća, rekao je Kutle.

Banke već rade moratorije

Kaže da banke već rade moratorije na kredite te da je osnovni kriteriji izostanak prihoda uslijed pandemije koronavirusa te da su banke izvijestile da od 2 do 30 posto klijenata (i fizičkih i pravnih osoba) prijavljuje da nemaju prihoda ili plaća.

-Ti moratoriji se već rade i pojedine banke već imaju od 2 do 30 posto, sad zavisi koji broj klijenata se javlja, fizičkih i pravnih osoba – svih onih koji za koje se pokazuje da u ovo vrijeme ne mogu raditi, nemaju prihoda ili nemaju plaća. To su temeljni kriteriji, rekao je Kutle za HMS.

S ostalim klijentima kao i do sada

Direktor Udruženja banaka BiH ističe da banke rade normalno za sve ostale klijente koji za sada nisu pogođeni krizom.

“Jasno je da se primjenjuju sve  metode zdravstvene zaštite, ali svi oni klijenti koji rade i koji od banke traže odobravanje kredita imaju za to podlogu. Banka s njima nastavlja raditi normalno, nema tu prekida poslovanja”, istaknuo je Kutle.

Reprogram i grace period ako prihodi postoje

Upitan rade li banke reprograme postojećih kredita te uvode li eventualno grace period ( odgoda otplaćivanja glavnice dok plaća se kamata na mjesečnoj razini) za novoizdane kredite ili reprograme kredita, predsjednik Udruženja banaka za HMS kaže da reprogram te grace period postoji ako postoje i prihodi.

“Ako nema novih prihoda onda se grace period zamrzava u dogovoru s klijentom kroz moratorij”, rekao je Kutle.

Kamate će ostati na niskim razinama

Pandemija koronavirusa dovela do povećane potražnje na tržištima kapitala, a mnoge države krenule su u aranžmane i zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija. Odgovarajući na pitanje hoće li zbog toga doći do trenda rasta kamatnih stopa u Europi, Kutle kaže da će one, zahvaljujući ovoj situaciji s koronavirusom ostati na rekordno niskim razinama.

“To znači da je velika vjerojatnost da će na toj razini kamatne stope ostati i u BiH. Koliko će se i kada mijenjati zavisno je od potražnje i mogućnosti banaka. Prema današnjoj situaciji i ukoliko kriza ne bi trajala vječno,  kamatne stope ne bi trebale biti veće nego što su i sada”, rekao je Kutle.

Kriza će se odraziti na sve

Osvrćući se na stanje u bankarskom sektoru te općenito na gospodarski sustav u BiH, Kutle kaže da je jasno da će se ova kriza odraziti na sve – na nekog manje, na nekog više.

“Manji broj gospodarskih grana imat će veće prinose odnosno prihode u ovoj krizi jer se bave proizvodnjom ili prodajom koje ova kriza treba. Od prehrambenih proizvoda do medicine i farmaceutike koja će u ovom razdoblju raditi i prodavati više”, rekao je Kutle dodajući:

-Ipak, jasno je da je najveći broj grana i djelatnosti koji će imati manji ili gotovo nikakav prihod kao što je to turizam. Svi će se oni snalaziti na svoj način kada kriza prođe, naglasio je.

Napominje da banke nastavljaju raditi dogovorene projekte.

“Banke ove projekte koje imaju rade i nema razloga da ih ne nastavljaju. Kojom brzinom i koje nove projekte će raditi zavisno je od strane klijenata, odnosno od onoga što oni mogu raditi. Ako klijent može raditi i izvoditi radove bilo kojega tipa u proizvodnji, infrastrukturi ili bilo čemu drugome banka će ga pratiti na onaj način na koji je i do sada pratila”, rekao je Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

Moratorij dogovoren početkom travnja

Agencija za bankarstvo Federacije BiH početkom travnja najavila je tromjesečni moratorij na otplatu kredita osobama koje zbog pandemije prouzročene koronavirusom ostanu bez redovitih mjesečnih primanja, podsjeća HMS.

Kako je tada pojašnjeno iz  Agencije, moratorij bi značio da u razdoblju od tri mjeseca miruju sve obveze po dospjelim ratama kredita i kamata, a nakon tog razdoblja ostaje mogućnost dodatnog dogovora banaka i njihovih klijenata.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori