SVETAC DANA”Velika subota”

Vrijeme:1 min, 49 sec
Velika subota, liturgijski najbogatiji dan u cijeloj crkvenoj godini.

Velika subota dan je Kristova boravka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja. U nas se na taj dan u nekim krajevima uobičajeno i posti, iako to Crkva ne zapovijeda. U crkvama se priređuje „Božji grob“, kod kojega vjernici tijekom dana u tišini mole. Oltar je gol, na njemu se ne slavi misa. Navečer u crkvama počinje Vazmeno bdijenje, vrhunac liturgijske godine, izuzetno bogato obredima. Bdijenje počinje službom svijetla.

Prije početka službe izvan crkve priredi se oganj, na kojem svećenik nakon molitve pali uskrsnu svijeću. Upaljena svijeća unosi se u zatamnjenu crkvu te ju svećenik najavljuje poklikom:„Svjetlo Kristovo!“, na što vjernici odgovaraju s:„Bogu hvala!“. Potom vjernici na uskrsnoj svijeći pripaljuju svoje svijeće te se pjeva svečani hvalospjev uskrsnoj svijeći, koja je simbol Krista koji je svojim svjetlom odagnao od nas tminu grijeha i smrti. Na službu svjetla nastavlja se služba riječi, najbogatija svetopisamskim tekstovima u cijeloj godini, koja pred nas iznosi povijest spasenja ljudskog roda, od stvaranja do Isusa Krista.

Kroz starozavjetne i novozavjetne ulomke sjećamo se svega onoga što je Bog kroz vijekove učinio i čini za nas. Nakon starozavjetnih čitanja pjeva se Slava, a sva zvona u crkvi za to vrijeme zvone. Po slavi slijede poslanica i evanđelje. Svećenik potom drži homiliju. Poslije službe riječi slijedi krsna služba, blagoslivlje se voda te svi prisutni vjernici obnavljaju svoja krsna obećanja. Gdje ih ima, krste se katekumeni, to jest odrasli kandidati za krštenje. Vazmeno bdijenje završava euharistijom.

Mi danas ne možemo pribivati Vazmenom bdijenju. Čitajmo stoga u svojim domovima Sveto pismo, uzimajući si u pamet kako je Bog i u najvećim teškoćama uvijek spašavao svoj narod. Upalimo svijeću, neka svojim svjetlo istjera iz naših srca strah, sumnje i grijeh, a unese u njega svjetlo uskrsloga Krista. Obnovimo svoja krsna obećanja i sjetimo se da nas je Bog stvorio za život a ne za smrt. Pridružimo se u duhu našim svećenicima koji danas slave sami, u praznoj crkvi i duhovno se pričestimo, pokajavši se za svoje grijehe. Neka nam duhovna pričest i molitva Uskrslome daju snagu za borbu s nedaćama koje su nas snašle.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori