SVETAC DANA”Veliki petak”

Vrijeme:2 min, 27 sec
Veliki petak je spomendan Isusove muke, razapinjanja i smrti.

10. TRAVNJA

Danas je Veliki petak ili petak Muke Gospodnje. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti koji se obilježava u petak prije Uskrsa te s Velikom subotom  i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje, najsvetije vrijeme u cijeloj crkvenoj godini.

Veliki petak nije dan tuge i malodušnosti, to je naprotiv dan Kristove pobjede, dan duboke radosti. Crkva nas na taj dan poziva da uzvratimo Kristovu ljubav koju nam je iskazao na križu, te da poput njega ljubimo Boga i svoje bližnje. Na današnji dan Isus na križu uzima na sebe grijehe svijeta te daje svoj  život za sve ljude, pobjeđuje smrt i tako nam pokazuje koliko nas Bog ljubi. Danas je jedini dan u godini kada Crkva ne slavi svetu misu. Slavi se samo liturgija riječi i časti se sveti križ po kojemu nam je došlo spasenje te se pričešćujemo hostijama posvećenima prethodnoga dana. Na početku obreda svećenici se prostiru pred oltar u znak najdubljeg kajanja i pokore, dok narod za to vrijeme kleči. Zatim se moli zborna molitva, te počinje služba riječ sa svojim čitanjima, koja završava pjevanjem Muke po Ivanu. Potom slijedi homilija.

Poslije homilije moli se sveopća molitva vjernika sa strogo propisanim molitvama i njihovim redoslijedom, u kojem se moli za sve ljude, vjernike i nevjernike, za sve staleže, sve njihove potrebe i za cijeli svijet. Iznimno se u posebnim prilikama, kao što su ove koje su nas snašle, sveopćoj molitvi mogu dodati i posebni zazivi. Nakon sveopće molitve počinje obred klanjanja svetom križu. Svećenik u crkvu unosi zastrti križ, koji nakon što tri puta otpjeva: „Evo drvo križa, na kojem je Spasitelj svijeta visio“, postupno otkriva i izlaže na štovanje vjernicima. Vjernici potom jedan po jedan prilaze križu i odaju mu počast ljubeći ga. Križ, simbol sramote i mučenja, postaje za nas Isusovom smrću simbol nade i otkupljenja i znak kojim se dičimo. Pošto završi klanjanje križu, vjernici se pričešćuju hostijama posvećenima prethodnoga dana te se vjernici nakon što svećenik izmoli molitvu nad narodom u tišini razilaze.

Ovo je i jedan od samo dva dana u godini kad nam Crkva propisuje zapovijedani post i nemrs. Svi katolici određene dobi, ukoliko su u mogućnost, obvezni su na ovaj dan na post i nemrs. Mi možda ne možemo na ovaj Veliki petak pribivati obredima u našim crkvama ali svi možemo postiti, moleći Gospodinovo milosrđe i možda se sjetiti onih koji zbog krize koja nas je zadesila danas prisilno poste jer nemaju što jesti. Svi vjerujem u našim domovima imamo i križ. Pomolimo se danas pred njim, sjedinimo svoje muke s Gospodinovom mukom i predajmo mu ih, sjetimo se onih koji trpe od teške bolesti. Možemo križ koji imamo kod kuće i s poštovanjem poljubiti, kad već ne možemo onaj u našim crkvama, uzdajući se da ćemo se po njemu spasiti, kako u ovome svijetu tako i u budućem.

 

hklm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori