PREMIJER UNAPRIJED PRONAŠAO KRIVCA: Oštra reakcija Bevande: Fadilova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a je opasna i nije točna

Vrijeme:3 min, 16 sec

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izrazio je žaljenje što danas nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH zbog nedolaska predsjednika Vlade FBIH u Fadila Novalića.

“Sve upućuje na to da je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić ranije pripremio scenarij za propast današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i da je unaprijed pronašao krivca. Njegova izjava da aranžman s MMF-om propada zbog HDZ-a ne samo da nije točna i da je vrhunac politikantstva nego je i opasna!  Izaći pred kamere u vrijeme kada se javlja krizni stožer i obratiti se javnosti da će ostati bez 330 milijuna eura zbog HDZ-a je obična podvala i dizanje panike i tenzija u vrijeme kada se ljudi bore za život. Novalić je naveo neke samo njemu poznate podatke da HDZ zahtjeva da se na Pismo namjere s MMF-om stavi 17 potpisa uključujući članove Fiskalnog vijeća i predstavnike 10 županija”, naveo je Bevanda.

Dodao je i to da nitko “nije tražio da predstavnici županija stave svoj potpis na to pismo jer to nije ni moguće niti je po procedurama, niti nam pada na pamet da kompliciramo stvari izvaninstitucionalnim djelovanjem”.

“Dobro je poznato da Fiskalno vijeće BiH odlučuje o aranžmanima s MMF-om i tako će biti i sada. Imali smo situaciju da se Fiskalno vijeće izjasnilo o Pismu namjere kada je aranžman bio oko 165 milijuna eura, a sada je 330 milijuna i korigirani su neki dijelovi u tom tekstu.  Sasvim je normalno da se sazove sjednica Fiskalnog vijeća da se izjasnimo o novom testu i novom iznosu zaduženja, pa to je kredit to nije nikakav poklon pa da se tek tako odlučuje! I to vrlo dobro zna gospodin Novalić, ali on ne želi da preuzme odgovornost u ovim teškim vremenima i da sjedne za sto i vidi kako se zadužujemo, kome dajemo novac i tko ga vraća. On radije ne dođe na sjednicu Fiskalnog vijeća, pošalje nam pismo da on neće doći, nije spriječen već neće, a dan ranije našao je krivca za propast aranžmana. Za ovo što se danas desilo kriv je Fadil Novalić, premijer Federacije u tehničkom mandatu, čiji je glas, nažalost, bio neophodna za kvorum, odlučivanje i glasovanje o aranžmanu s MMF-om koji bi po hitnoj proceduri osigurao novac za saniranje loših posljedica koronavirusa”.

Pozvao je Novalića “da se svede u okvire svojih nadležnosti i da shvati da on ne odlučuje o cijelom svijetu nego da u ovom dugom tehničkom mandatu vodi jednu vladu, u ovom slučaju vladu Federacije BiH koja se sastoji od deset županija i koje imaju ustavno pravo da koriste novac iz federalne kase, a na koncu i ljudsko pravo da se spašavaju od virusa i prirodne nesreće”.

“Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provedbu reformi u redovnim okolnostima. Svakoga tko ističe taj argument sada želim podsjetiti da smo imali katastrofalne poplave 2014. godine. Tada sam bio predsjedatelj Vijeća ministara i novac koji je tada osiguran za pomoć poplavljenim domaćinstvima podijeljen je tako da je po 49 posto pripalo entitetima i dva posto Brčko distriktu. Tada nije bilo takve kuknjave jer je svaka marka trebala svakoj poplavljenoj općini. Tako je i sada, virus ne bira i nećemo dozvoliti da u nekim općinama trpe i ljudske i ekonomske gubitke da bi novac negdje drugdje trošili nemilice. Ovo jeste težak trenutak i nama je taj novac nužno potreban, ali mi ne možemo urušiti Ustav, zakonodavni sistem, pa i ljudsko dostojanstvo da bi nam netko trenirao disciplinu. Ovdje se kolektivno odlučuje, Fiskalno vijeće je takvo tijelo da obuhvati cijelu BiH i gospodin Novalić mora se u to uklopiti ako ne želi da bude odgovoran za gubitak 330 milijuna KM kredita pomoći za BiH”, stoji na kraju izjave Bevande, piše N1.

 

https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori