SVETAC DANA”Sveti Ivan Krstitelj de la Salle”

Vrijeme:57 sec
Osnivač reda, odgojitelj, zaštitnik siromaha.

Ivan je rođen 1651. u francuskom gradu Reimsu. Bio je najstariji od desetero djece plemićke obitelji. Studirao je u Parizu te je 1678. zaređen za svećenika. Postao je poznat po svome radu sa siromasima. Drugo područje u kojem se isticao bilo je obrazovanje. Osnovao je Institut braće kršćanskih škola te više škole za obrazovanje učitelja u Reimsu, Parizu i Saint Denisu. Svi članovi njegova reda bili su laici.

Među prvima je stavio veći naglasak na obrazovanje u razredima umjesto individualnog poučavanja. Poučavao je na narodnom jeziku umjesto dotadašnje prakse da se poduke daju na latinskom. Osnovao je i škole diljem Italije. Osnovao je i školu za dječake u Dijonu, Burgundija. Umro je na današnji dan u Rouenu u Normandiji. Svetim ga je proglasio papa Lav XIII., a Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom učitelja.

Danas Institut koj je osnovao broji oko 3800 braće diljem svijeta sa preko 90 tisuća suradnika te vodi oko 1500 obrazovnih ustanova sa preko milijun polaznika u preko osamdeset zemalja.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori