SVETAC DANA”Cvjetnica”

Vrijeme:1 min, 32 sec

Blagdan koji nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. Obilježava svečani Isusov ulazak u Jeruzalem. Ulazi kao Sluga Božji koji donosi utjehu svome narodu, poučava ga krotkosti i poštovanju prema Božjoj riječi. Pokazao nam je primjer, na nama je da ga usvojimo i po njemu živimo.

Danas je Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje. Ona nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U sljedećih osam dana slavit ćemo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Cvjetnica obilježava svečani Isusov ulazak u Jeruzalem kada mu je razdragani narod, zahvalan za njegov nauk i čudesa, put posipao cvijećem i mahao palminim grančicama. Činilo se da su ga shvatili i prihvatili, ali samo nekoliko dana kasnije to veliko isto mnoštvo priprema mu progon, uhićenje i patnju. Nakon veličanstvenog i svečanog pozdrava, sada slijedi novi pozdrav i zahtjev: “Raspni ga – S njim na križ!” Kako se brzo može preokrenuti to oduševljenje! Danas hvaljen, sutra prezren! To nas opominje kako je prevrtljivo ljudsko srce. Zaboravili su njegova dobročinstva i tražili su da ga se raspne. Znajući sve to, Isus je ušao u svoj grad Jeruzalem, spreman prihvatiti križ kako bi otkupio ljude od zla za slobodu sinova i kćeri Božjih.

Misa Cvjetnice, koja se danas slavi po našim crkvama, zato ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu. Običaj je nositi ove grančice u svoje domove da bi nas podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom i život u milosti.

“Klanjam ti se Kriste i blagoslivljam te! Jer si svojim svetim križem svijet otkupio!”

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)