Njemačka bi ponovno diktirala parlamentima drugih europskih zemalja

Vrijeme:1 min, 57 sec

Njemacka Europa EUOsim zdravstvenih, globalna pandemija koronavirusa ima dakako i svoje brojne političke projekcije. Tako se iz posljednjih izjava čelnika njemačke diplomacije opet može iščitati da su svi u Europskoj uniji jednaki, ali su neki ipak “jednakiji”, na čelu s Berlinom.

Podsjećamo, zbog krize s koronavirusom, mađarski parlament je u skladu s ustavom i zakonima svoje zemlje ovlastio izvršnu vlast na čelu s Viktorom Orbanom da može vladati dekretima, odnosno uredbama. To su sada pojedini krugovi kojima je Viktor Orban zbog svoje nacionalne promađarske politike već dugo trn u oku iskoristili za novu kritiku.

Tako je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas za vrijeme jučerašnje novinske konferencije izjavio kako bi uvedene mjere u Mađarskoj „trebale imati financijske implikacije“. „To je jedini način kako možemo osigurati da se poštuju fundamentalna prava“, poručio je službeni Berlin.

Mi ćemo pak primijetiti da postoje brojni primjeri europskih zemalja gdje se borba protiv pandemije koronavirusa provodi ograničavanjem mnogih temeljnih i ustavom zajamčenih fundamentalnih prava državljana tih zemalja. U tome, dakako, nema ništa sporno jer situacija tako nalaže,Viktor Orbanjedino što se za razliku od Mađarske to provodi uredbama koje imaju vrlo upitan pravni temelj u nacionalnom zakonodavstvu. Zašto to ne smeta njemačkom ministru vanjskih poslova, kada se već petlja u unutarnje stvari drugih zemalja, nije jasno.

Jedan od najvećih prigovora mađarskoj strani jest to što nije odredila rok do kojega će nova pravna regulativa trajati. Logika govori da će mjere trajati dok postoji prijetnja od pandemije koronavirusa, kao uostalom u svim ostalim europskim zemljama. Dok god se to ne pokaže krivim, glavni razlog za brigu trebala bi biti kriza s koronavirusom, koja ne samo da nije gotova, nego u pojedinim zemljama doživljava eksplozivan rast. Štoviše, problemi se tek gomilaju, jer će, ako se ovako nastavi, uskoro mnoge europske zemlje pogoditi i teška ekonomska kriza.

Uostalom, zašto bi Viktor Orban ulazio u avanture s diktatorskim ovlastima, kada s osjetnom većinom na izborima redovito dobiva podršku mađarskih birača? Bit će da to najviše smeta političarima u Berlinu, koji svoju vlast, usput budi rečeno, obnašaju uz puno manju postotnu potporu njemačkih birača. U Berlinu i nekim drugim europskim zemljama koje su “jednakije”, očigledno bi puno radije vidjeli na vlasti u Budimpešti garniture koje za sve pitaju Bruxelles i koje u prošlom proračunskom razdoblju ne bi iz europskih fondova povukle čak 30 milijardi eura.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)