SVETAC DANA: “Sveti Siksto I.”

Vrijeme:57 sec

Sedmi papa i na papinskoj je stolici naslijedio svetog papu Aleksandra I.

Papa Siksto vjerojatno se zvao Xystus i na papinskoj je stolici naslijedio svetog papu Aleksandra I. Od svih ranokršćanskih papa o njemu se zna najmanje. Bio je sedmi papa i na papinskoj je stolici naslijedio svetog papu Aleksandra I. Vladao je desetak godina za vladavine rimskog cara Hadrijana, od oko 116. do 125.

Rođenjem je bio Rimljanin, a otac mu se zvao Pastor. Prema knjizi Liber pontificalis, Siksto je u Crkvu uveo sljedeće tri odredbe: da nitko osim posvećenih službenika ne smije dirati sveto posuđe, odredbu da se nijedan biskup koji je došao u Rim ne može vratiti u svoju biskupiju bez papina pisma, te najznačajniju promjenu u liturgiji, gdje je odredio da će svećenik i narod nakon predslovlja skupa recitirati Sanctus ili Svet. Neki izvori nazivaju ga mučenikom.

Sahranjen je u vatikanskoj bazilici u blizini groba svetog Petra. Prema nekim izvorima relikvije su mu prenesene u Alatri, dok drugi tvrde da mu se grob još nalazi u Vatikanu. Siksto koji se spominje u Kanonu mise nije ovaj papa, nego Siksto II.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)