SVETAC DANA”Sveti Franjo Paolski”

Vrijeme:1 min, 16 sec

Pustinjak, osnivač Reda minima

02. TRAVNJA

Sveti Franjo se rodio 27. ožujka 1416. u talijanskom gradu Paola. Obrazovanje je stekao u rodnome gradu u franjevačkom samostanu svetoga Marka. Poslije je postao pustinjakom u blizini Paole. Uskoro je sa još dvojicom drugova osnovao zajednicu koja će kasnije postati Redom minima ili najmanjih. Uskoro je sagradio samostan u kojem je petnaestak godina provodio pustinjački život i u kojemu je napisao pravila za sebe i svoje sljebenike, u kojem je naglasak stavljen na pokoru, milosrđe i poniznost. Napisao je i pravila za redovnice i trećorece.

Bio je poznat kao čudotvorac te je posjedovao dar proroštva i uvida u ljudska srca. Papa Siksto IV. odobrio je njegov red 1474. pod imenom Pustinjaci svetog Franje Asiškog, ali je red kasnije promijenio ime u Najmanja braća ili minimi. Uskoro je Franjo ustanovio mnoge samostane u južnoj Italiji i Siciliji. Uskoro se toliko pročuo da je umirući francuski kralj Luj XI. zatražio od pape da mu pošalje Franju kako bi ga ovaj ozdravio.

Kralj je na kraju umro, ali toliko utješen da je novi francuski kralj Karlo VIII. postao veliki Franjin prijatelj i osnovao za njega nekoliko samostana u svome kraljevstvu. Franjo je ostatak života proveo u samostanu u mjestu Plessis u Francuskoj, gdje je na današnji dan 1519. i umro. Današnjim vegatarijancima i veganima Franjo može biti zaštitnikom, budući se uzdržavao od svake hrane životinjskog porijekla. Uz ovoga sveca vezuju se mnoge legende i čudesa, a uz njegov blagdan vezana je i pobožnost trinaest petaka.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori