(VIDEO)Dr.Arapović: Iskreno,ono čega se ja pribojavam je da ovaj virus postane sezonski

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Infektolog iz SKB Mostar ovakav scenariji drži mogućim, a pribojava se povratka COVID-a 19 u drugom dijelu godine.

Prof. dr. sc. Jurica Arapović s Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar gostovao je u utorak navečer u emisiji RTV Herceg Bosne “Iz prve ruke – Covid 19”. Tom prigodom, među ostalim, istaknuo je da se pribojava scenarija da zaraza koronavirusom postane bolest sezonskog karaktera, piše Hrvatski Medijski Servis.

Infektolog iz SKB Mostar ovakav scenariji drži mogućim, a pribojava se povratka COVID-a 19 u drugom dijelu godine.

“Iskreno, ono čega se ja pribojavam je da ovaj virus postane sezonski virus pa de se opet ne susretnemo s njim u drugom razdoblju godine”, rekao je Arapović.

Na pitanje urednika emisije, Milana Šutala, bi li virus trebao mutirati da bi se to i dogodilo dr. Arapović kaže da to nije nužno.

-Ne, nego jednostavno ako se preseli, a preselio se već na južnu polutku onda se može, kao i sezonski virus gripe, vraćati iz sezone u sezonu, kazao je Arapović.

On kaže da se koronavirus prenosi kontaktno, aerosolom te kapljičnim putem i zbog toga mu je potencijal prijenosa sličan klasičnoj gripi i zbog toga je uzrokovao ovako veliki broj oboljenja.

Dodaje da klasificirani lijek za COVID 19 još ne postoji.

-Lijek za COVID 19 praktično ne postoji kao klasificirani lijek, ali se daju alternativni lijekovi za koje znanstvenici smatraju da su pomogli u rezoluciji, znači regresiji bolesti”, rekao je dr. Arapović.

Istaknuo je da brojne svjetske zdravstvene institucije rade na pronalasku cjepiva za koronavirus, ali da će se on tek početkom sljedeće godine moći staviti u “probni aranžman”.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)