SVETAC DANA”Blagovijest”

0
Marijin i Gospodnji blagdan, slavimo Kristovo začeće po Duhu Svetome.
25. OŽUJKA

S ovom svetkovinom povezana je i praksa po kojoj katolički vjernici tri puta dnevno, ujutro, u podne i navečer, na znak zvona mole molitvu Anđeoskog pozdravljenja ili Anđeo Gospodnji, koja donosi sadržaj i događaje upravo današnje svetkovine. Liturgija današnje svetkovine u središte stavlja Isusa kao utjelovljenog Sina Božjega i Mesiju iz loze Davidove. Naglašeno je da se to utjelovljenje događa na izričit Marijin pristanak.

Danas se na misi kod Vjerovanja, na riječi “I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice i postao čovjekom”, poklekne na jedno koljeno, i time i tjelesnim pokretom očituje vjera u utjelovljenje Sina Božjega kao središnje otajstvo naše vjere. Na današnji se dan ispunilo ono što su u davnini navijestili proroci: “Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, Djevica će začeti i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel, S nama Bog!” (Iz 7,14).

Ovo otajstvo vjere teologija naziva “utjelovljenjem” Sina Božjega od Djevice Marije. Ono je središtu kršćanstva kao objavljene religije. Prihvaćajući iznova ovo otajstvo, mi u Vjerovanju ispovijedamo: “Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i utjelovio se po Duhu Svetom od Djevice Marije i postao čovjekom!”

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara