Tržnice zatvorene, a trgovine pune povrća iz koronavirusom pogođenih Italije, Austrije, Španjolske

Vrijeme:3 min, 11 sec

 

Zatvaranje tržnica donijelo je velike probleme hrvatskim proizvođačima voća i povrća koji i inače muku muče s prodajom svojih prozivoda u domaćim trgovačkim lancima. S druge strane, police trgovina su pune uvoznog povrća, tako, primjerice jedemo brokulu iz Italije, iz srca zaraze stiže nam zapakirana, vlažna glavica zelene povrtnice za koju ne znamo koliko se dugo virus na njoj može zadržati. Isto vrijedi i za mahune, salatu kristal, peršin, mrkvu, blitvu, špinat.

Naši trgovački lanci dobro su opskrbljeni voćem i povrćem, ali u njima je uglavnom moguće pronaći te artikle iz zemalja najteže pogođenih koronavirusom, iz kojih putnici, svi odreda, moraju u samoizolaciju! Jedemo voće i povrće iz Italije, Španjolske i Austrije, spašavamo stranu poljoprivrednu proizvodnju, a ono malo naše što je ostalo, ovom krizom dodatno je pogođeno.

U redakciju Lidera stiglo je pismo jednog srednje velikog proizvođača rajčice iz okolice Zagreba kojem su dojučerašnji kupci i veletrgovci okrenuli leđa. Plodovi u njegovom plasteniku samo što nisu sazrijeli, a boji se da ih neće imati kome prodati.

– Kanali dobave su profunkcionirali, veletrgovcima i trgovačkim centrima jednostavnije je uvesti šlepere mješanog povrća po nikad povoljnijim cijenama s veletržnica iz Padove ili Barcelone, nego kupiti ono iz Hrvatske – ističe ovaj proizvođač koji je želio ostati anoniman, kako na sebe ne bi navukao gnjev veletrgovaca i sasvim si umanjio šansu prodaje i konkurencije uvoznoj robi.

Nema ni opreme za rad

Problem u doba koronavirusa s kojim se dodatno suočava je što vrlo teško i putem raznih kanala nabavlja rukavice nužne radnicima koji rade u prozvodnji rajčice, jer ih Medika, koja im je godinama dobaljač isporučuje samo bolnicama, ljekarnama i zdravstvenim ustanovama. A lišće te biljke ima jaku kiselinu, i bez rukavica nije moguće raditi, šišati, uvijati, brati plodove. Isto vrijedi i za zaštitne maske, kojih uopće nije moguće nabaviti na legalnom tržištu. No, ukoliko se zarazi samo jedan radnik, svi moraju u karantenu i prozivodnja se zatvara. A opterećen je kreditima, plaćama i doprinosima koje mora isplatiti, nabavkom repromaterijala, gorivom za grijanje objekta i brojnim drugim troškovima. Tromjesečni moratorij otplate kredita ili isplata minimalnih plaća radnicima teško da može spasiti ovog proizvođača ne profunkcionira li prodaja.

Stanje strateških robnih zaliha u Hrvatskoj – dovoljne za 30 dana.

Neki su se mali OPG-ovi sami organizirali pa po društvenim mrežama plasiraju svoje prozivode, OPG Glavinić iz Opuzena, primjerice, nudi tjedne manje i veće košarice miješanog povrća, koje su do jučer prodavali na jarunskoj tržnici, ali ni nakon više poziva na broj telefona koji je objavljen u proslijeđenoj poruci nismo ih uspjeli dobiti, niti smo dobili odgovor na poslanu poruku, što možda ukazuje na nemogućnost isporuke i prevelikog interesa građana.

No, u velikom su problemu proizvođači koji zbog složenosti proizvodnog procesa uzgajaju samo jednu kulturu, rajčicu ili papriku, primjerice, i čije godišnje količine iznose nekoliko stotina tona. Stoga teško mogu logistički organizirati prodaju od vrata do vrata i plasirati svoje upravo dozrijele proizvode.

Spremni otkupiti voće i povrće

Dok ovo pišemo reagirala je trvtka Marinada iz Slatine, koja se i inače bavi proizvodnjom, preradom i otkupom voća i povrća, s priopćenjem za javnost da su spremni otkupiti voće i povrće od domaćih proizvođača, bili oni njihovi kooperanti ili ne i isporučiti ga na tržište, no još nije poznato na koji način, koje količine, po kojoj cijeni i pod kojim uvjetima.

A je li povrće iz Italije, Španjolske, Slovenije, Nizozemske i drugih pandemijom koronavirusa teško pogođenih zemalja, opasno za konzumiranje i koliko dugo se virus na proizvodima ili zaštitnim folijama i ambalaži može zadržati nitko, za sada, potrošače nije obavijestio. I dok smo fokusirani samo na to da voća i povrća ima, i sretni da ga uopće možemo kupi, ne gledamo etikete, i ne pitamo se o porijeklu proizvoda. Obišli smo nekoliko dućana u Zagrebu. Svugdje ista slika, samo uvozni artikli, domaćih ni za lijek!

Lider/https://www.lider.media/Hrvatsko nebo

Odgovori