Predsjedništvo BiH traži zatvaranje granice u Neumu i odsjecanje juga Hrvatske od ostatka zemlje

Vrijeme:1 min, 0 sec
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zahtijeva od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da bez odlaganja zatvori sve granične prijelaze za prijelaz ljudi, osim onih gdje su uspostavljene karantene u šatorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH od 18. ožujka 2020. godine.

 

Kako je priopćeno iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH, ovaj zahtjev je upućen s današnje 59. hitne izvanredne sjednice.

Provedbom ove odluke Predsjedništva BiH jug Hrvatske bi praktično bio odsječen od ostatka zemlje.

Kako se neslužneno doznaje, najava Predsjedništva izazvala je promtnu reakciju službenog Zagreba.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu dostavilo je pismena jamstva Ministarstvu vanjskih poslova BiH da je Ministarstvo unutarnjih poslova RH sposobno nadzirati tranzit roba i putnika kroz BiH od graničkog prijelaza Klek do graničnog prijelaza Zaton doli.

Ministartvo vanjskih poslova BiH ovu je informaciju proslijedilo mjerodavnim institucijama u BiH; Ministarstvu sigurnosti BiH i Graničnoj policiji BiH.

Podsjetimo, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović, nakon što su ovog tjedna telefonski razgovarali o omogućavanju kretanja roba i građana, izazvanih zbog problema pojave koronavirusa, dogovorili su i olakšani način tranzita hrvatskih državljana kroz Neum.

 

M.J./https://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori