NAVIJAČI, BRAVO! FOTO: SCENE IZ ZAGREBA KOJE SU OBIŠLE HRVATSKU Govore im da su narkomani i zgubidani, ali kad se pojavi problem ti dečki su uvijek na prvoj liniji

Vrijeme:1 min, 47 sec
Vole ih nazivati huliganima i štetočinama, vole im ‘tepati’ da su ulica, i da ne znaju ništa osim destrukcije. Da su zgubidani, alkoholičari, narkomani. Bagra. Zbrajaju im glagole, uvrede, baklje, automobile i tramvaje. Štetu po Hrvatskoj i inozemstvu, koja je, bez dvojbe, stvarna i realna, zbrajaju im šljive, ozljede i pritvore. Čude se antagonizmima, tučnjavama, ksenofobijama.

 

Današnje scene s Petrove ulice, gdje rodilje na hladnoći prolaze šok svih šokova, nagnale su na suze. No, dok smo mi u šoku plakali, oni su izvukli inkubatore iz rodilišta, došli s namirnicama, dekama i stavili se na raspolaganje. Njih više od tisuću, hej! Nosili su, odijevali, umirivali. Nakon što su do jutros razmještali krevete po bolnici i nosili lijekove i potrepštine najpotrebitijima. Dok nam se pred nosom rušio svijet kakvog znamo, dok je Zagreb usred teške bolesti dobivao i najgori epileptični napad, Boysi nisu razmišljali, već su došli. Prije svih. Kalinićevih postrojbi, mora udruga koje dobivaju naš novac, vojske, u znak uzbune, skočili su i pokazali što se krije iza grube vizure kojom ih volimo kititi.

I napravit će opet isto, bilo kada, po instinktu koji nose u sebi. Ne samo oni, sjetimo se Torcide za vrijeme onog grozomornog splitskog požara, sjetimo se bilo koje nedaće i u prvom planu, ne kao manekeni, već aktivni sudionici na prvoj crti stajali su – navijači. Od rata do danas, od nevolje do kataklizme, bilo koje situacije u kojoj narodu treba teta pomoćnica i majka hrabrost.

Zločesti plavi dečki već 30 godina, sjetite se kada ćete ih opet etiketirati, uvijek su tu. Svima. Nama. Zagrebu i Hrvatskoj.

Bravo, momci. I hvala vam…

 

https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)