22. ožujka 1993. – Nakon stradanja 1991. Srbi ponovno osvojili Škabrnju

Vrijeme:1 min, 38 sec

Sjećanje na Škabrnju vežemo uz neljudski zločin postrojbi JNA i pobunjenih Srba koji su u studenom 1991. usmrtili 55 Škabrnjana, uglavnom civila. Manje je poznato da je Škabrnja ponovno bila područje velikih ljudskih stradanja tijekom i nakon operacije Maslenica. 22. ožujka 1993. Srbi su je iznova osvojili. 

Nakon oslobađanja, Škabrnju su krajem siječnja 1993. godine preuzeli pripadnici IX Bojne HOS-a Rafael Vitez Boban 114. brigade koji su je unatoč okruženju držali 43 dana. Strateški gledano, držanje Škabrnje nije imalo važnosti, a jamčilo je ljudske gubitke. Ipak, zbog simbolike ratnih stradanja iz ’91., hrvatska je strana željela imati Škabrnju u svojim rukama. Iako strateški nevažna i za Srbe, i njima je postala važan cilj.

Nakon što nisu povratili ključne ciljeve, Kašić, a zatim i Novigrad, srpskoj vojsci trebao je barem jedan ratni uspjeh, te su silno navalili na Škabrnju. U tim borbama pripadnici IX. bojne HOS-a nanijeli su im velike gubitke. Uz domaće pobunjenike, Škabrnju su napadali dobrovoljci raznih postrojbi s prostora bivše Jugoslavije, ali i elitni borci Arkanovih Crvenih beretki, te Alfi kapetana Dragana Vasiljkovića.

Konačnu operaciju združenih postrojbi vodio je osobno Vasiljković koji je mudro pričekao izvlačenje premorenih HOS-ovaca. Srbi su presjekli žice na miniranom području, uvukli se u Škabrnju i usmrtili četiri pripadnika 7. domobranske pukovnije. Teške borbe za Škabrnju potrajale su četiri dana. U njima je poginulo još šest pripadnika Zračne baze Zemunik, ranjeno je više od 30 hrvatskih vojnika, a četvorica su zarobljena te je hrvatska strana zaustavila daljnje pokušaje da povrati Škabrnju.

Vasiljković je potom organizirao pobjedničku konferenciju za novinare na kojoj je priznao visoke gubitke srpske strane u operaciji koju je nazvao Kameleon. Uz predočenje zaplijenjenog naoružanja i opreme, Vasiljković je neskromno najavio: „U svakom slučaju, računamo na povratak privremeno okupirane Maslenice…pa makar je morao zauzeti preko Zagreba“. Ipak, do operacije Oluja, Škabrnja je bila jedino važno mjesto u zadarskom zaleđu koje su Srbi osvojili nakon operacije Maslenica.

 

daniponosa.hrt.hr/ https://daniponosa.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori