ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU – ZOVKO: Europska unija mora pomoći Zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa

Vrijeme:1 min, 24 sec

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko zatražila je od Europske komisije pomoć za zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa. Zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) u Odboru za vanjske poslove (AFET) pozdravila je prijedlog Europske komisije o izmjenama postojećih pravila za korištenje Europskog fonda solidarnosti (EUSF) u trenutnim uvjetima pandemije koronavirusa.

Međutim, Zovko je ukazala na potrebu osiguravanja dodatne financijske i materijalne potpore svim zemljama Zapadnog Balkana, kao i potrebu proširenja postojećih programa potpore.

„Koronavirus ne poznaje granice. Ne smijemo biti selektivni i moramo pomoć svim partnerima u regiji”, poručuje zastupnica.

Zovko je nadalje kao suizvjestiteljica za IPA III fondove pozvala na korištenje do sada neiskorištenih sredstava iz financijskog instrumenta pretpristupne pomoći za suzbijanje ove krize.

„Naša je dužnost sada partnerskim zemljama Zapadnog Balkana poslati bitnu poruku – da u borbi protiv pandemije koronavirusa nisu same. Preusmjeravanje neiskorištenih sredstava omogućit će ovim zemljama nabavku medicinske opreme te će tako svesti djelovanje virusa na najmanju moguću mjeru”, naglasila je zastupnica.

Zovko je također predložila da se Mehanizam civilne zaštite Unije proširi kako bi obuhvatio čitavu regiju Zapadnog Balkana.

„Ovim mjerama nećemo pružiti zaštitu samo stanovnicima regije, nego i stanovnicima Europe. Svaki pojedinačni slučaj COVID-19 koji se pojavi u neposrednoj blizini Unije predstavlja prijetnju, bez obzira je li se pojavio u zemlji u pregovaračkom statusu ili ne.”

Europski fond solidarnosti uspostavljen je 2002. godine i do sada se koristio samo u slučaju velikih prirodnih katastrofa, kao što su poplave, oluje, potresi, vulkanske erupcije, šumski požari ili suše. Kako je danas najavljeno, Komisija počinje formirati zalihu medicinske opreme u programu RescEU. Ovi će instrumenti biti podijeljeni državama-članicama EU-a i državama-potpisnicama Mehanizma civilne zaštite Unije.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori